Банкеръ Daily

Общество и политика

Партия "Има такъв народ" отива сама на изборите, отсече Слави Трифонов

"В последните дни виждам, че името на партия „Има такъв народ“ и моето име се спрягат като участници в какви ли не предизборни коалиции. Затова искам най-безапелационно да кажа следното: Партия „Има такъв народ“ ще се яви сама на изборите." С това кратко съобщение на страницата си във Фейсбук Слави Трифонов отхвърля каквито и да било коалиции за предстоящите парламентарни избори. Редовният вот за Народно събрание трябва да е идната пролет. 

Изявлението на Трифонов най-вероятно е провокирано от изказването на лидера на ДСБ и съпредседател на "Демократична България" - Атанас Атанасов, който миналата седмица заяви пред БНТ, че ДБ "в следващия парламент ще се бори да получи управленски мандат и да го реализира със сегашната извънпарламентарна опозиция, защото тези, които днес са в парламента - и управляващи, и опозиция, са статуквото, което ни доведе до това положение". Той уточни, че към момента социологическите проучвания посочват "Демократична България", "Изправи се.БГ" на Мая Манолова и партията на Слави Трифонов като извънпарламентарните политически сили, които ще влязат в следващия парламент. "Ние сме длъжни да проведем консултации и преговори помежду си", посочи Атанасов.

Преди няколко дни пък Манолова заяви, че се водят преговори за широко обединение между нейната формация, "Има такъв народ" и "Демократична България" срещу премиера Бойко Борисов. И въпреки че беше попитана директно, не отговори на въпроса за каква коалиция говори - предизборна или следизборна коалиция.

Арман Бабикян от "Отровното трио" неотдавна също каза, че се водят разговори с Гражданската платформа "Изправи се.БГ" на Манолова, партия "Има такъв народ" и "Демократична България" за създаване на широко обединение, което да гарантира доколкото е възможно чесността на предстоящите парламентарни избори.

В края на септември пък Тошко Йорданов, зам.-председател на "Има такъв народ", обяви, че партията няма да влезе в коалиция с ГЕРБ, ДПС, БСП, НФСБ, "Воля" и ВМРО. "Това включва и "Републиканци за България", тъй като Цветан Цветанов е ГЕРБ",обяви още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във