Банкеръ Daily

Общество и политика

Партия ДЕН призова за спешно въвеждане на гласуване по пощата

От „Достойнството на един народ”–ДЕН, многократно сме настоявали за промяна в Изборния кодекс и създаване на възможност за гласуване по пощата. Това заявяват в становище от партията на Найден Зеленогорски.

"Кризата с COVID-19 е предизвикателство, което създава невъзможност на избирателите, поставени под карантина да упражнят конституционното си право на глас. Също така, абсолютният отказ, от страна на управляващите, за бързо въвеждане на електронно-дистанционно гласуване, представлява реално възпрепятстване на почти 1,5 млн. български избиратели, живеещи извън България, да упражнят правото си на глас", пишат от формацията.

От ДЕН изискват от парламента да разгледа спешно внесеното, преди две години, предложение на „Демократична България” за промяна в Изборния кодекс, и законодателно уреждане на гласуване по пощата. Те заявяват, че чрез гласуване по пощата в условията на световна пандемия ще се повиши значително избирателната активност на българите в страната и чужбина.

В заключение от ДЕН за пореден път поставят следните теми:
- машинно гласуване;
- въвеждане на активна регистрация за участие в изборите;
- изчистване на избирателните списъци от „мъртви души”;
- създаване на професионална администрация, която да осъществява
изборния процес.

"Системното неглижиране на тези предложения, от управляващите, парламента и ЦИК опорочават възможността за провеждане на честни и свободни избори", се казва още в становището.

Facebook logo
Бъдете с нас и във