Банкеръ Daily

Общество и политика

Партии редовно внасят в ЦИК документи с подписи на починали

Не за пръв път партиите предоставят подписки с множество починали. Това обаче не е нарушение на закона, обясни пред NOVA зам.-председателят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов. "Аз обявих пред комисията, че ще гласувам против регистрацията на всички кандидати, в чиито подписки има повече от 50 починали, защото това не е нормално. Може да има единични трагични случаи, но такова количество означава, че нещо не е наред при самия начин на събиране на подписите", подчерта Томов. И обясни, че няма конкретно изискване за събирането на подписи, но те няма как да бъдат събирани преди президентския указ за насрочване на изборите и преди утвърждаването на изборните книжа от ЦИК.

"Това е едно явление, което е в състояние да руши доверието в изборния процес. Не бива да се подиграваме по този начин със закона", категоричен е зам.-председателят на ЦИК. "Има случаи, при които партии се явяват на избори и взимат по-малко гласове от тези 2500 подписа, които трябва да представят”, добави той, но отказа да каже коя е партията, внесла най-много подписи на починали хора при регистрацията си за предстоящите предсрочни избори на 2 октомври. 

Има хора, които фигурират в избирателните списъци по постоянен адрес в България, но всъщност живеят в чужбина. Но понеже списъците се правят по постоянен адрес, ако подадат заявление за гласуване извън страната - те биват отписвани. "Само че процентът на тези, които подават заявление да гласуват извън страната, е сравнително нисък, останалите остават в списъците. Проблемът на законодателя е дали това е уместният начин, по който следва да се правят избирателните списъци”, поясни Томов. 

Тази година в избирателните списъци има приблизително 6 661 000 души, а предварителните резултати от преброяването на цялото население е 6 520 000. "Това означава, че трябва да има около милион и половина души, които не живеят в България, но влизат в избирателните списъци", отбеляза зам.-председателят на Избирателната комисия. Той обаче увери, че това не влияе на изборния резултат. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във