Банкеръ Daily

Общество и политика

Партии и медии се договарят да не ползват език на омразата в предизборната кампания

Споразумение за неизползване на враждебна и дискриминационна реч в хода на официалната кампания за местни избори ще сключат партии и медии. Документът ще бъде подписан на 23 септември, два дни преди официалния старт на предизборната кампания, в пресклуба на БТА. В инициатива се очаква да се включат и представители на чуждестранни информационни агенции.

Подписалите го политически формации се ангажират по време на официалната предизборна кампания за местните избори да не използват враждебна и дискриминационна реч, а медиите – да следват принципите на отговорната и качествена журналистика, като не допускат използването на "езика на омразата" в своята работа.

Организатори на инициативата са Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО, Съвет за електронни медии (СЕМ), Съюз на българските национални електронни медии, Съюз на издателите в България (СИБ), Български медиен съюз (БМС), Българска асоциация на регионалните медии (БАРМ), Съюз на българските журналисти (СБЖ), Фондация “Национален съвет за журналистическа етика”, Фондация “Медийна демокрация”, Сдружение за човешки права “Маргиналия”,Асоциация на европейските журналисти, Център за развитие на медиите и Мрежа за свободно слово.

Facebook logo
Бъдете с нас и във