Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът заседава извънредно заради "Олимпик" и Търговския регистър

Председателят на парламента Цвета Караянчева свиква извънредно заседание на Народното събрание на 21 август.  Депутатите ще заседават заради Търговския регистър и фалиралия кипърски застраховател "Олимпик"

БСП внесе 61 подписа за свикване на извънредно заседание на парламента заради фалита на кипърското застрахователно дружество "Олимпик", което имаше клон и в България, и хаоса с неработещия от десетина дни Търговски регистър. Социалистите искат Народното събрание да вземе решение загубите на хората, сключили застраховката "Гражданска отговорност" с кипърското дружество, да бъдат поети от гаранционния фонд, а държавата да влезе в правата си и да води съдебните дела в Кипър.

От опозицията предлагат той да включва две точки: изслушване на премиера Бойко Борисов за електронните системи на страната и изслушване на министъра на финансите във връзка с отнетия лиценз на кипърското застрахователно дружество, от което бяха засегнати около 200 хил. българи. 

В понеделник правителството поиска оставката на заместник-председателя на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн. Това решение обаче се взема от Народното събрание. Не е изключено отстраняването й да бъде обсъдено още днес в парламента. Засега няма информация Агайн да е подала оставка. 

Междувременно ДАНС и прокуратурата започнаха проверка в КФН. 

Бившият зам.-министър на спорта и шеф на агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия Габриела Козарева пое ръководството на Агенцията по вписванията. Предшественичката й Зорница Даскалова бе отстранена заради кризата с Търговския регистър. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във