Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът започна без първи звънец, дано не се задават избори

S 250 634d19da 5886 4d39 af66 b0a5f4b07567
S 250 c1d28c21 75cc 4d8b ba90 92660124410c

Новият парламент беше открит без първи звънец. За малко да бъде забравен и химнът. Всичко това, разбира се, може да отдадем на чаровното поведение на най-възрастния депутат, който даде началото на законодателната работа. Мика Зайкова от "Има такъв народ" предизвика усмивки и спечели симпатии и в предишния парламент. Но след фалстарта и краткото съществуване на 46-ото Народно събрание започваме да търсим лоши поличби във всичко.

След вота на 4 април в пленарната зала се вихреше ентусиазъм, докато сега депутатите по-скоро стискат палци да не се окажат след месец извън Сградата на съединението и отново да отидем на избори. 

Първата политическа сила "Има такъв народ" даде някаква заявка, че в следващите 14-15 дни все пак може да бъде излъчен кабинет, след като с повечето парламентарни групи има близки приоритети. Но беше напомнено дежурното "послание" от последните дни - ако желанието е само за постове, отиваме на нови избори.

ГЕРБ, този път в ролята на втора политическа сила, отчете, че изборните резултати не означавали победа за една партия. При все че в миналия парламент, когато нейните представители изпаднаха в немилост, не спираха да напомнят, че са победители. Сега депутатите от партията на Бойко Борисов се заявиха като опозиция и съответно няма да подкрепят кабинет, предложен от първите след вота. Не посочиха и никакви свои приоритети в новото Народно събрание, а се впуснаха в

злокобни прогнози за хаос и кризи. 

БСП обърна внимание на "Има такъв народ", че е крайно време да спрат да говорят за статукво. А от "Демократична България" побързаха да напомнят кой е най-големия враг на върховенството на закона, изтъквайки че от ГЕРБ и ДПС се срещат с турския президент Реджеп Ердоган предизборно. От движението обаче отговориха, че "назидателният тон не отива на вицепремиер, обвиняващ в корупция властта, в която самият той е участвал".

Най-малката парламентарна група, сменила в последния момент името си - "Изправи се БГ! Ние идваме", демонстрира че е най-дейната. Тя предложи комисията по ревизия на управлението на ГЕРБ да продължи дейността си и в сегашния Народно събрание. Освен това е внесла и предложения за преизчисляване на пенсиите, за промени в Закона за личната помощ, за премахване на специализирания транспорт на лица, заемали длъжностите премиер и председател на парламента, както и премахване на специализирания транспорт за членовете на Конституционния съд, зам.-председателите на Народното събрание и на кмета на столицата, а главният прокурор да има право на лична държавна охрана единствено при доказана необходимост. От  "Изправи се БГ! Ние идваме" настояват и да бъдат изслушани служебните министри Бойко Рашков и Янаки Стоилов по повод искането за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Повтори се практиката от предишния кратък парламент отделните партии да се надпреварват коя първа да се отличи с дадена законодателна инициатива. В случая социалистите бяха изпреварили  "Изправи се БГ! Ние идваме" за преизчисляването на пенсиите. 

ГЕРБ също вика Бойко Рашков за изслушване,

но по темата за незаконните подслушвания на политици и протестиращи. Интересното е, че от същата политическа формация, докато бе на власт, не посрещаха с ентусиазъм желанията на другите депутати за изслушване на членове на Министерския съвет. 

В кулоарите сега нямаше чак такава суетня като след априлските избори. Малко изненадващо, много по-словоохотливи от народните представители бяха служебните министри. Създаваше се усещането сякаш всички очакват от тях някакъв знак за подкрепа. Премиерът Стефан Янев намекна, че е възможно министри от служебното правителство да станат част от редовното управление, стига да има програма и ясни приоритети. 

Иначе депутатите повтаряха като мантра части от декларациите на политическите сили, които представляваха и които бяха изчетени преди това. Едни уверяваха, че не искат постове, а други държаха да напомнят, че и не предлагат такива. 

От "Има такъв народ" се опитаха да внесат известно успокоение, заявявайки, че

разговори ще има, преди да бъде предложен състав на кабинет,

защото били "задължени" да проведат диалог с "партиите на протестите". А партиите на статуквото? Дали ИТН ще откаже тяхната подкрепата при положение, че не могат да имат свое правителство с одобрението единствено на останалите?

Накрая, за да покажат, че са "разбрали" призивите за работа, обединение и превъзмогване на егото, част от народните представители бойкотираха общата снимка пред сградата на парламента. От ГЕРБ посочиха, че няма как да се щракнат за спомен с хора, нарекли ги "мутри". Отсъстваха и депутатите от "Има такъв народ". Снимаха се  депутатите от БСП, "Демократична България", ДПС и "Изправи се БГ Ние идваме!", но и те не бяха в пълен състав. 

При откриването на 45-ия парламент нямаше никакви общи снимки и той просъществува по-малко от месец. Как ли ще е сега? Ако има някакви надежди, те не са свързани с очакванията, че изведнъж здравият политически разум ще заговори и в нашата страна, а че е възможно крехко обединение около отделни политики, и най-вече, че "партиите на протеста" няма да спечелят много от следващ вот. Така че, време е за конструктивност или както посъветва най-възрастният депутат Мика Зайкова: "Конфронтацията и омразата са път за никъде".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във