Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът забрани продажбата на райски газ на непълнолетни

Парламентът забрани продажбата на диазотен оксид (райски газ) на непълнолетни и употребата му на закрити обществени места. Измененията в Закона за здравето, внесени от депутати от ГЕРБ-СДС, бяха приети единодушно на първо и второ четене в последния работен ден на 47-ото Народно събрание. Промените предвиждат забрана за продажбата на диазотен оксид и пълнители с него, включително и онлайн, на лица под 18-годишна възраст, на територията на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения, на спортни прояви и обществени мероприятия, организирани за деца и ученици, както и в закрити обществени места. Освен продажбата, на тези места се забранява и употребата на т.нар. райски газ.

По предложение на Костадин Ангелов от ГЕРБ бяха приети изменения, с които се прави изключение за продажбата и употребата за медицински цели и за хранително вкусовата промишленост на закрити обществени места.
 
Въвежда се административнонаказателна разпоредба при нарушение на забраната за продажба - глоба за физическите лица от 800 до 1500 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - от 1500 до 3000 лв. Когато нарушението е извършено от едноличен търговец или от юридическо лице, се налага имуществена санкция от 3000 до 6000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - от 5000 до 12 000 лв.

Преди ден парламентарната здравна комисия одобри единодушно измененията в Закона за здравето. На 26 юли омбудсманът Диана Ковачева внесе в Народното събрание промяна в Закона за закрила на детето, с която предлага да се забрани предлагането, продажбата, включително онлайн, и употребата на диазотен оксид, познат като райски газ, от деца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във