Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът възложи на правителството да предложи план за развитието на медийната среда

С пълно мнозинство Народното събрание възложи на Министерския съвет в срок до 31 март следващата година да предложи план за развитието на медийната среда в България, която съдържа и модел за финансиране на обществените медии, гарантиращ финансовата и редакционната им независимост.

Депутатът от групата на БСП Антон Кутев посочи, че всяка година, когато директорите застанат на "коленца пред финансовия министър", изпадат в зависимости. Той подчерта, че само задълженията на БНТ са 70 милиона, а бюджетът на телевизията е 70 милиона. Той похвали директорите на Националните радио и телевизия за това, че въпреки този факт, не позволяват в държавните медии да има цензура.

"Народът е казал - политик се убива с вестник и с муха. Имаме експертна група. Вече работим по Закона за радиото и телевизията. Живеем във време, в което фалшивите новини са болест. Вече народът не може да разграничи кое е истина и кое лъжа", каза председателят на Комисията по културата и медиите от ГЕРБ Вежди Рашидов

"Усещането е ясно - всички имате една нагласа и тя е да действате заедно и разумно в подкрепа на свободата на словото и на демокрацията", приветства решението на депутатите министърът на културата Боил Банов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във