Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът възложи на МРРБ да подготви нов закон за ВиК

Народното събрание възложи на Министерството на регионалното развитие и благоустройството до 15 май 2020 г. да подготви и да обяви за обществено обсъждане проект на закон за ВиК. След разискванията за водната криза в страната, депутатите задължиха министъра да информира парламента два пъти годишно - през юни и декември - за напредъка по изпълнение на Стратегията за развитие на ВиК сектора.

Дебатите бяха инициирани от парламентарната група на „БСП за България“ и в тях участва министърът на регионалното развитие Петя Аврамова.

Заедно с искането за разисквания от БСП внесоха и проект на решение. От опозицията предлагаха законът да бъде внесен в Народното събрание в срок до 30 април 2020 г., както и в срок до 30 септември 2020 г. министърът да предложи на Министерския съвет и актуализация на Стратегията за развитие на ВиК сектора.

По предложение на ГЕРБ проектът на решение на социалистите обаче претърпя редакция. От ГЕРБ предложиха вместо до края на април 2020 г. до 15 май 2020 г. министърът да подготви и да обяви за обществено обсъждане проекта на Закон за ВиК.  Също така министърът на регионалното развитие ще трябва да информира два пъти годишно през юни и декември Народното събрание за напредъка по изпълнението на плана за действие по изпълнение на мерките по стратегията за развитието на ВиК за периода 2014 и 2023 г. и при необходимост да предложи на МС актуализация на стратегията.

В кулоарите на парламента министър Петя Аврамова увери, че цената на водата ще остане социално поносима и през новата година, въпреки водната криза в различни общини на страната. Тя обяви, че държавата ще търси допълнителни средства за компенсиране на ВиК-сектора.

„В новия закон за ВиК ще бъде заложено, че цената на водата ще бъде в социално поносимите граници. Ще търсим други регулаторни механизми, които да подпомогнат съществуването и нормалната работа на ВиК-дружествата“, обясни Аврамова.

По време на дебатите от БСП поискаха въвеждане на водни помощи за социално слабите, а ГЕРБ обяви, че ще ги подкрепи с внасяне на редакционни поправки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във