Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът удължи с 2 месеца валидността на ТЕЛК решенията

Депутатите удължиха с 2 месеца сроковете на валидност на ТЕЛК решенията, които изтичат по време на извънредната епидемична обстановка. До това се стигна след протест на майките на деца с увреждания. Валидността на ТЕЛК решенията беше удължена чрез промени в Закона за публичното предлагане на ценни книжа. 

В момента до 13 юли се изплащаше половината пенсия за ТЕЛК, а до края на месеца ще се получи и втората половина от сумата. Промяната засяга около 5000 български граждани.

"ТЕЛК решенията ще бъдат удължени поне до септември. За да стане максимално бързо, предложението влезе в пленарната зала чрез преходни и заключителни разпоредби на друг закон, който депутатите ще приемат окончателно - този за публичното предлагане на ценни книжа", обясни председателят на парламентарната група на ГЕРБ и председател на здравната комисия Даниела Дариткова.

Промените в Закона за публичното предлагане на ценни книжа, приети на второ четене от депутатите, целят въвеждане в българското законодателство на мерките по прилагането на Регламент (ЕС) 2017/1129 за проспекта, който трябва да се публикува при публично предлагане или допускане на ценни книжа до търговия на регулиран пазар.

Част от разпоредбите улесняват достъпа на малки и средни предприятия до финансиране чрез капиталовите пазари, без да бъдат възпрепятствани от ненужни разходи, като същевременно се запазва високо ниво на информираност и защита на инвеститорите в ценни книжа.

Целта е и да се подобри на регулацията на инвестиционната среда, включително отстраняване на пропуски и констатирани практически проблеми при прилагането на закона, и пълна хармонизация на законодателството ни с правото на Европейския съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във