Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът удължи работното си време до приемането на бюджета

Депутатите удължиха днешното си пленарно заседание до приемане на второ гласуване на Законопроекта за държавния бюджет за 2022 година и гласуваха отпадане на днешния редовен парламентарен контрол. Обсъждането на текстовете от бюджета продължава трети ден. Предложението за удължаване на днешното заседание направи депутатът от БСП Филип Попов. То бе подкрепено със 165 гласа "за", двама -"против" и един "въздържал се".  

Преди това в процедура по начина на водене заместник-председателят на ПГ ДПС Хамид Хамид настоя в залата да бъде поканен финансовият министър Асен Василев. 

Председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова поиска да бъде поканена и вицепремиерът Корнелия Нинова, която по думите ѝ вчера си е позволила "назидателен тон" към ГЕРБ - СДС. Нинова обвинила парламентарната група, че не желае приемането на този бюджет и затова го бави.  "Парламентарната група на ГЕРБ-СДС присъстваше в пленарна зала и аргументира всички свои предложения", каза Атанасова. Колегата ѝ Делян Добрев подчерта, че този бюджет не предвиждал нито лев компенсация за тока или газа от 1 април. Гласуваме нещо, което от първия ден, от който влезе в сила, няма да върши работа, посочи Добрев. 

Георги Свиленски от "БСП за България" заяви, че вчера не е имало изказвания по същество, а над 100 процедури по начина на водене.

В четвъртък, след повече от 20 часа работа, парламентът прекрати заседанието си. Между двете заседания депутатите имаха само 3 часа и 40 минути почивка. Днес депутатите трябва да продължат с гласуванията на второ четене на текстовете от проектобюджета за тази година, тъй като заради липсата на кворум в последните часов на работа (рано сутринта на 25 февруари) народните представители само дебатираха предложенията, без да гласуват. Те дебатираха по отделните пера цяла нощ. В правилника за дейността на Народното събрание е заложена възможност дебатите да продължат без гласуване. 

Вчерашното обсъждане на бюджета се забави заради 6-часов дебат за извънредната ситуация в Украйна.  До момента депутатите успяха да одобрят приходната и разходната част на държавния бюджет за тази година, бюджета на съдебната власт, бюджета на Администрацията на президента и на Министерския съвет и разходите на парламента.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във