Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът удължи работата на временната анкетна комисия за паспортите с един месец

Парламентът удължи работата на временната анкетна комисия за паспортите с един месец. Това е поредното удължаване на срока на работа на комисията.

На 14 декември 2018 г. парламентът създаде Временната анкетна комисия за проучване на всички данни, факти и обстоятелства за изнесените в европейски и български медии твърдения за скандалната подкупна схема при придобиване на българско гражданство от чужди граждани. Тогава "За" проекторешението гласуваха 161 народни представители, "против" – 1 и "въздържали се" – 4. Създадената комисия разполагаше с 3-месечен срок за работа.

Инициативата за създаване на комисията бе на депутатите от ДПС. По предложение на "Обединени патриоти" комисията се състои от 17 членове и е на пропорционален принцип. За председател на комисията бе избран Йордан Цонев от ДПС, за заместник-председател - Тома Биков от ГЕРБ. Членове на комисията са още Маноил Манев, Десислава Костадинова - Гушева, Емилия Милкова, Красен Кръстев, Станислав Иванов и Александър Ненков от ГЕРБ, Иван Иванов, Крум Зарков, Пенчо Милков, Таско Ерменков и Тодор Байчев от БСП, Юлиян Ангелов и Красимир Богданов от "Обединени патриоти", Хамид Хамид от ДПС и Андон Дончев от "Воля".

На 27 март 2019 година Народното събрание удължи с 3 месеца работата на Временната анкетна комисия. Предложението бе направено от нейния председател Йордан Цонев и се обуславя от необходимостта от допълнително време за запознаване с големия обем от информация и проучването ѝ, както и изслушването на институции и компетентни органи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във