Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът удължи на първо четене срока на валидност на изтичащи лични документи

Парламентът прие на първо четене да се удължи срокът на валидност на изтичащите до 31 януари догодина документи за самоличност. Това стана с промени в Закона за мерките по време на извънредното положение. Решението беше взето единодушно със 141 гласа "за", без "против" и въздържали се.

Промяната в закона се налага, тъй като в края на тази година и началото на следващата изтича срокът на валидност на голям брой лични документи, което предполага тяхната подмяна в усложнена епидемична обстановка.

Срокът на валидност на личните карти и паспорти, който изтича в периода от 13 март 2020 г. до 31 януари 2021 г., се удължава с шест месеца, приеха депутатите. Досега този текст в закона се отнасяше за личните карти, които изтичат до 31 октомври тази година.

За срока на удължаването, личните карти и паспорти са валидни идентификационни документи за самоличност в Република България, а в чужбина - в условията на реципрочност. По искане на лицето нова лична карта и паспорт могат да се издават и преди изтичането на удължения срок.

Със законопроекта се създава възможност за българските граждани, чиито паспорти и лични карти са с удължена валидност, да могат в условията на пандемия от COVID-19 да напуснат държавата, в която пребивават, и да се завърнат в България. Предвижда се чужденец, който е влязъл на територията на страната по законоустановения ред, да може да напусне Република България в рамките на удължения срок на валидност на документа за самоличност и при условие, че му е осигурен транзит до държавата на крайната му дестинация.

До този момент 48 държави са изразили готовност за пропускане на български граждани с изтекли документи да се завърнат в България, но при условията на реципрочност.

Срокът за предложения по законопроекта между първо и второ четене ще е четири дни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във