Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът удължи до 3 февруари 2020 г. работата на временната комисия за спирането на "Хоризонт"

Парламентът удължи срока на действие на временната комисия за проучване на фактите около прекъсването на излъчването на програма "Хоризонт" на Националното радио на 15 септември, както и на твърденията за политически натиск върху ръководството и журналисти от БНР, до 3 февруари догодина. Сред мотивите е и необходимостта от време, за да бъдат проучени внимателно постъпилите експертни мнения и информацията от различни институции по казуса.

В подкрепа на решението гласуваха 127 народни представители, а двама се въздържаха.

Временната комисия беше създадена на 27 септември за срок от два месеца. Досега пред нея бяха изслушани главният прокурор Сотир Цацаров, представители на Съвета за електронни медии и на Комисията за регулиране на съобщенията. 

Припомняме, че на 17 октомври СЕМ единодушно гласува за предсрочното прекратяване на мандата на директора на БНР Светослав Костов и обяви, че временно изпълняващ длъжността (до избирането на нов титуляр) ще бъде шефът на "Архивен фонд" - Антон Митов.

Това беше второто подобно гласуване. На 9 октомври, с три гласа "за" и два "въздържал се", медийният регулатор "помоли" Костов да подаде оставка и доброволно да напусне поста. Аргументът, с който членовете на СЕМ не отстраниха директно директора още тогава бе, че все още нямали достатъчно информация за причините, поради които на 13 септември излъчването на програма "Хоризонт" бе спряно за 5 часа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във