Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПАРЛАМЕНТЪТ ТРЪПНЕ В ОЧАКВАНЕ НА ДОКЛАДА ЗА БТК

През изминалата седмица депутатите не получиха доклада на работната група, отговаряща за приватизацията на БТК. Причината е повече от тривиална - ръководителят на групата и министър на транспорта и съобщенията Антоний Славински бе в чужбина. В началото на седмицата той посети панаира в Хановер, а след това проведе няколко делови срещи в Брюксел. Преди заминаването си обаче министър Славински изненадващо заяви, че в скоро време БТК може да предложи увеличение на цените на телефонните разговори с 8.6 процента. Простата справка с направеното в края на февруари предложение до Държавната комисия по далекосъобщения показва, че очевидно става въпрос за същите цифри. Преди месец от телекомуникационната компания оправдаха повишението с ребалансиране на ценовите равнища за отделните услуги, както и с постигане на съотношения, предлагани от европейските оператори, работещи в условията на конкуренция.


Най-сериозното повишение на цените, което искаше да направи БТК, бе вдигането на месечния абонамент за домашните постове с 1.10 лв. и на служебните с 1.50 лева. Цената на първите 70 импулса за домашните телефони трябваше да остане 1 стотинка, а след тях се предлагаше тя да скочи на 6 стотинки без ДДС (досегашната цена бе 4.6 стотинки без ДДС). В същото време БТК искаше да предложи намаляване на тарифите на международните разговори.


Преди месец това предложение на БТК бе оттеглено по личното настояване на премиера Иван Костов. Той поиска то да бъде преразгледано и явно това е направено. Кога обаче ще бъде внесено отново зависи от волята на министър Славински.


Междувременно в Народното събрание вълнения предизвика другият по-важен въпрос - съдбата на БТК. Мнозина депутати недоумяват защо трябва да бъдат сезирани по сделката. Пред в.БАНКЕРЪ председателят на Икономическата комисия Никола Николов заяви, че се въздържа от коментар, преди да е ясно какво точно ще поиска Министерският съвет от парламента и преди да бъде предоставена конкретна официална информация. Според г-н Николов депутатите трябва да обсъдят сделката най-малкото защото тя е свързана с евентуални промени в законодателството, за каквито настояват кандидат-купувачите от гръцката ОТЕ и холандската Кей Пи Ен.


Членът на Икономическата комисия и депутат от Евролевицата Иван Бойков коментира, че разпоредбата в приватизационния закон - големите сделки да минават за одобрение в парламента, била отменена по предложение на сегашното правителство. Мотивите за това са били, че Министерският съвет поема цялата отговорност по приватизацията, защото тя е оперативен процес, чието провеждане не може да бъде работа на Народното събрание. Евролевият депутат смята, че парламентът трудно може да вземе компетентно решение, а по-скоро ще бъде използван, за да даде алиби на правителството за определен тип решение. Оферираната цена за покупката на БТК била ниска, липсвала конкуренция, което довело до поставянето на тежки условия от страна на единствените кандидат-купувачи. Иван Бойков смята, че Икономическата комисия трябва да получи информация не само за условията на сделката, но и за досегашното протичане на преговорите.


Депутатът от БСП Румен Овчаров пък твърди, че идеята да се иска становището на парламента за сделката БТК е опит за прехвърляне на отговорността. Той напомни, че досега многократно е отказвано създаването на парламентарна комисия, която да следи процеса на приватизация. Мнението на Овчаров е, че правителството трябва изцяло да се откаже от сделката за БТК. Продажбата не била в интерес на страната и най-доброто било да се намери процедура, по която да се прекрати продажбата. Депутатът не вижда особен смисъл в това БТК да се продава на държавната гръцка телекомуникационна компания ОТЕ. Защото при това положение не можело да става въпрос за приватизационна сделка.


Явно премиерът Иван Костов направи добър ход с изпращането на сделката за БТК в парламента. И нищо чудно нейното сключване да бъде отхвърлено с пълно мнозинство от всички политически сили. Така страната ни ще има много по-силна позиция, ако кандидат-купувачите протестират против решението. Волята на висшия законодателен орган в страната няма да може да бъде атакувана.

Facebook logo
Бъдете с нас и във