Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът създаде комисия "Магнитски"

Парламентът създаде временна комисия за санкционираните лица по Глобалния закон "Магнитски". 

Предложението на "Демократична България" бе прието единодушно - "за" гласуваха 174 депутати, без против и въздържали се.

Комисията бе създадена за срок от три месеца. Целта й е да установи факти и обстоятелства за действията и бездействията на компетентните български органи във връзка с наложените на 2 юни 2021 година санкции на български физически и юридически лица по Глобалния закон „Магнитски“.

За председател на комисията бе избрана Надежда Йорданова от "Демократична България".

На 2 юни Американското министерство на финансите наложи санкции за "сериозна корупция" на Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков по силата на глобалния закон "Магнитски", което разрази истинска политическа буря в страната.

Дни по-късно служебното правителство изготви т.нар. "черни списъци", в които бяха включени лица, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от САЩ.

В т.нар. "черни списъци" влязоха всички физически лица и юридически лица, притежавани, контролирани или управлявани през последните пет години от Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. Както и всички съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол на дружествата, свързани с Божков, Пеевски и Желязков през последните пет години.

В началото на юли обаче Върховният административен съд спря изпълнението на т.нар. черни списъци, а Министерският съвет обжалва решението на магистратите от ВАС. Обявената от служебното правителство цел на тези списъци бе да се минимизира възможността български банки и фирми да попаднат под ударите на американските санкции. Впоследствие се разбра, че са запорирани банковите сметки в страната на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, а банките прекратяват настоящите и бъдещите си взаимоотношения с тях. 

Божков все още се намира в Дубай, Пеевски не се появява публично, а Илко Желязков наскоро бе освободен от Бюрото за контрол на СРС, след като подаде оставка, която бе приета от Народното събрание,

Facebook logo
Бъдете с нас и във