Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът създаде анкетна комисия за Грипените

Със 114 гласа "за", 69 "против" и 9 "въздържал се" парламентът одобри създаването на Временна комисия, която ще проучи всички факти относно процедурата по избор на изтребител. Комисията ще работи в продължение на два месеца и ще провери действията на длъжностните лица при постъпването на предложенията от страните доставчици. Не на последно място, комисията ще проучи реда на вземане на решение по избора на шведските изтребители "Грипен" от Министерския съвет. 

Емил Христов от ГЕРБ ще бъде председател на временната комисия, а негов заместник ще бъде Христо Гаджев от същата формация. Още 17 народни представители ще членуват в комисията: Шестима са членовете от ГЕРБ - Пламен Манушев, Владимир Тошев, Антон Тодоров, Анна Александрова, Евгения Ангелкова и Маноил Манев. Шестима от БСП - Жельо Бойчев, Филип Попов, Спас Панчев, Николай Цонков, Петър Витанов и Таско Ерменков. Двама от Обединени патриоти - Милен Михов и Борис Вангелов. Двама от ДПС - Симеон Симеонов и Джейхан Имбрямов. Един от "Воля" - Слави Нецов. 

ГЕРБ внесоха предложението си, след като министър-председателят и техен лидер Бойко Борисов се оплака, че изборът на шведските изтребили "Грипен" бил "предрешен" от служебното правителство на Огнян Герджиков. След среща с шведския премиер в Брюксел Борисов обяви, че съвсем скоро ще започнат преговорите за закупуването на самолетите. На няколко пъти обаче той подчерта, че е бил принуден да преговаря за т.нар. "Грипени". От управляващата партия обвиниха служебния кабинет в лобизъм и корупция, с което аргументираха искането си за създаване на анкетна комисия.

"Ако не подкрепите тази комисия, това ще означава, че има нещо, от което притеснявате", обърна се председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов към опозицията в рамките на дебата в пленарна зала. Той подчерта, че е редно да се създаде комисия, тъй като Чехия и Унгария са си купили изтребили "Грипен", "но имат съмнения за корупционни схеми".

Обединените патриоти подкрепиха своя коалиционен партньор с аргумента, че трябва да се знае истината за избора на типа боен самолет, тъй като става дума за голям финансов ангажимент от страна на държавата.

От БСП обаче бяха на мнение, че решението за закупуването на въпросните самолети е било взето още в рамките на второто правителство на Бойко Борисов, а работната група, която е разглеждала предложенията на страните доставчици, била създадена от тогавашния военен министър Николай Ненчев. Затова социалистите се обявиха против създаването на временната комисия. Според председателката им Корнелия Нинова именно премиера Борисов е предопределил закупуването на бойните самолети с изказването си в Брюксел. "На 23 юни Бойко Борисов прави изявление, че започваме разговори за "Грипен". Защо не отиде в САЩ да каже започваме разговори за F-16, защо не отиде в Италия и да каже - започваме разговори за "Юрофайтър" Именно министър-председателят Бойко Борисов предопредели "Грипен" с това изказване на най-високото място в Брюксел. И то, при положение, че има 3 оферти", контрира Нинова. Тя уточни, че тази комисия се създава заради страх и корупция в редиците на ГЕРБ. "Страх, че президентът Радев започва битката с корупцията по-високите етажи на властта. Корупция, но не в президентството, а както виждаме на други места - магистрали, които се разследват от прокуратурата, НДК, който тепърва ще разнищваме, санирането", аргументира се лидерът на левицата.

От ДПС също бяха против създаването на временната комисия. "Създаване на комисия за проучване изпълнението на избора на нов тип боен самолет ще блокира процедурата. Нещо повече, не само, че ще я блокира, но ще я и компрометира. Такива комисии се създават тогава, когато има решение, когато процедурата е приключила или ако има нужда, да се направи преглед дали е спазена тази процедура. Аз ще ви кажа още от сега, че тя не е спазена и не е спазена от кабинета "Борисов-2", подчерта Йордан Цонев. Той припомни, че на 2 юни 2016 година 43-ото Народно събрание единодушно одобри поръчката на нов самолет.

Парламентарна група на "Воля" се въздържа при гласуването.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във