Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът става на 142 години

Българският парламент чества своята 142-ра годишнина. На този ден през 1879 г. се свиква Учредителното събрание във Велико Търново, което гласува първата българска конституция. 

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изтъкна ролята на събитието за изграждането и развитието на възстановената ни държава. Караянчева припомни, че идва краят на мандата на 44-тото Народно събрание. "Скоро избирателите ще дадат своята оценка как сме работили, отговорихме ли на техните очаквания, откликнахме ли на техните проблеми, намерихме ли правилните решения. Но каквито и слабости и грешки да допуснахме, смятам, че не се отклонихме от правилната посока – България да бъде част от семейството на демократичните и правови държави, стремящи се към мир, свобода и благоденствие", каза тя.

"Заслужава си днес 142 години по-късно да си припомним думите на Екзарх Антим Първи при откриването на Учредителното събрание: "Успехът на делото, за което сме се събрали, зависи от политическата мъдрост, която ще покажем", заяви Караянчева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във