Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът ще заседава извънредно на 7 септември за бюджета

Парламентът ще проведе извънредно заседание на 7 септември, вторник.

Предложението направи председателят на парламента Ива Митева и то бе прието от залата. Заседанието е насрочено за 11.00 ч.

Дневният му ред предвижда второ четене на актуализацията на бюджета на НЗОК и ДОО за 2021 г., както и ратифициране споразумения за дарение на комплекти за диагностика на коронавирус и за дарения на ваксини "АстраЗенека".

Вчера депутатите сякаш на инат отхвърлиха предложението на БСП за актуализацията на бюджета да се приеме в съкратени срокове.

В пленарната зала избухна разправия, предизвикана именно от въпроса за срока, в който да се актуализира бюджетът. БСП предложи да се заседава извънредно в събота и в следващия вторник, за да бъдат гласувани законопроектите за изменение и допълнение на държавния бюджет. Така срокът за писмени предложения между първо и второ четене в законопроекта за държавния бюджет се съкращаваше до петък, 3 септември, включително. Парламентарната комисия по бюджет и финанси трябваше да проведе извънредно заседание в събота, на което да приеме на второ четене промените в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса, Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване и Закона за държавния бюджет за 2021 г. А следващия вторник, 7 септември, законопроектите се предвиждаше да бъдат гласувани и на извънредно пленарно заседание. В крайна сметка предложението не мина, но споровете покрай него продължиха дълго. 

Против гласуваха от „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“, ГЕРБ-СДС не участва в гласуването, ДПС се въздържа. Двучасовите дебати преминаха във взаимни обвинения между парламентарните групи в задкулисие. В цялата история бяха намесени телефонни обаждания, президентът Румен Радев, датите на парламентарните и президентските избори, както и предположенията за бъдещ политически проект на министри от служебния кабинет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във