Банкеръ Daily

Заради самолета нарушител

Парламентът ще изслуша министрите Драгомир Заков и Бойко Рашков

Парламентът ще изслуша министъра на отбраната Драгомир Заков и министъра на вътрешните работи Бойко Рашков за самолета, нарушил българското въздушно пространство на 8 юни тази юни. Изслушването е по предложение на Христо Гаджев и Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС.

Министерството на отбраната съобщи, че на 8 юни около 19:09 часа малък самолет е навлязъл във въздушното пространство на България и по случая се води разследване. Самолетът е излетял от Унгария и е прелетял през Сърбия и Румъния без одобрен летателен план. При навлизането му в България при сложни хидро-метеорологични условия са задействани Военновъздушните сили. Установено е, че самолетът е кацнал в нашата страна и със съдействието на органите на МВР мястото на кацане е локализирано.

Самолетът нарушител е следен през цялото време след влизане на територията на страната, каза миналия петък министърът на отбраната Драгомир Заков пред журналисти в парламента. Той посочи, че е вдигнат и изтребител при много тежки атмосферни условия, с риск за живота на пилота. Дали самолетът нарушител е шпионски или не, тепърва ще установи разследването.

В последващо телевизионно интервю министърът коментира, че най-вероятно се отнася до съвсем тривиален случай. Той предположи, че самолетът е трябвало да бъде прекаран от Литва до България, след като е бил закупен. И тъй като процедурите за регистрация в Литва отнемат време, собственикът е решил да си го върне в България, каза Заков. И съобщи, че не са открити взривоопасни вещества, наркотици или следи от тях. Хората са нарушили доста правила и в момента очевидно се укриват, отбеляза министърът.

Депутатите ще разгледат днес и доклади за дейността на Омбудсмана на Република България през 2020 г. и 2021 г. 

В парламентарния контрол от 11:00 часа ще участва вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов и министрите на правосъдието Надежда Йорданова, на здравеопазването Асена Сербезова, на земеделието Иван Иванов, на електронното управление Божидар Божанов, на енергетиката (в оставка) Александър Николов, на транспорта Николай Събев, на културата Атанас Атанасов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във