Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът ще има 24 постоянни комисии

Депутатите създадоха 24 постоянни парламентарни комисии. Две от тях са нови - по туризъм и по превенция и противодействие на корупцията.

Според част от приетите текстове в новия правилник за работа на Народното събрание председателят на парламента и неговите заместници вече ще могат да участват в ръководството на постоянните комисии.

По-рано днес депутатите удължиха работното си време до 16.00 часа, за да обсъдят и гласуват текстове от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

В началото имаше спор около предложението на ПГ "Възраждане" в правилника да бъде записано, че правото на народните представители на достъп до сградата на парламента не може да бъде ограничавано. То бе отхвърлено от мнозинството. Предложението е превантивно - в случай че се въведе зелен сертификат за достъп до сградата на Народното събрание, обясни Петър Петров, вносител на текста.

Макар че темата в пленарна зала бе правилникът за дейността в Народното събрание, Явор Божанков от БСП подпали искрата на вечната тема, като обясни, че мнозина в залата се притесняват, в случай, че такава цедка на входа на НС няма да има.

Срещу него скочи Цончо Ганев от „Възраждане”, който се усъмни в юридическите му способности. „Вие знаете ли как се казва здравният министър?, попита той Божанков И формулира проблема: „Давате възможност утре който и да е работодател да уволнява и съкращава на този принцип. Когато някой има претенции, ще му кажат, че щом в парламента не пускат депутати, и работещите ще търпят ограничения". 

В спора се намеси и Костадин Костадинов, който репликира Божанков. „Г-н Божанков, споменахте, че в залата има хора, които ги е страх. Вероятно визирате себе си, но аз мисля, че не сте страхлив, а безумно храбър, защото виждам, че не носите маска”, иронизира лидерът на „Възраждане”.

Той отново отбеляза, че някои хора стоят в зала с маски, а в кулоарите са без маска. "Нека спрем с лицемерието, да заявим, че е време да върнем нормалния живот в държавата и да възстановим здравия разум. Тук няма да се влиза със зелен сертификат и никъде да не се ползва", призова Костадинов.

Божанков контрира, че в крайна сметка има извънредно положение и епидемиологична обстановка. „Не са засегнати вашите права като народни представители. Но и 5 пъти да го обясня, няма да разберете", отвърна депутатът от БСП. И поиска да бъде призована „охраната от северния вход да измери температурата на колегата”.

В спора се намеси и шефът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. „Едните твърдят, че се отнема достъп до сградата, а другите зоват за равнопоставеността и спазване на Конституцията. Но този дебат нямаше да се провежда за n-ти път, ако НС беше вече разгледало и обсъдило проекта за решение, което нашата ПГ сме обсъдили, или проекта за решение на ДБ, които са депозирали.” обясни тя.

"Вече повече от седмица, не само тук в пленарна зала, се води дебат не за или против зеления сертификат и ваксинацията, а дебат за равнопоставеността на народните представители и всички останали", измести гледната точка Атанасова.

Тя призова спешно да се мине към истинския дебат по тези основни теми с аргумента, че колкото по-бързо се направи това, толкова по бързо ще имаме решение и ще си спестим поредните дни на неудобство за обяснение на това как народните представители коренно се различават от обикновените граждани по това, че имат много повече права по прилагането на охранителните мерки отколкото тези на гражданите. Това е основният дебат, бе категорична Атанасова.

Маноил Манов пък показа сертификата си от трибуната с думите: „Продължаваме да се държим като богоизбрани. Ако закачим текст, който да ни пази само на нас правата, това не е правилно. Ако ще отменяме зеления сертификат, той трябва да е отменен за всички. Ако ще го приемаме, да е задължителен за всички”.

Десислава Атанасова обяви, че през следващата седмица ще предложат НС да разгледа двата внесени проекта на решение /на ГЕРБ-СДС и на "Демократична България"/, свързани със зеления сертификат.

А от "Има такъв народ" прочетоха декларация по темата.

"Като лоялни партньори в коалиционното споразумение, политическа партия "Има такъв народ" настоява за неналагане на дискриминационни мерки, ограничаващи правото на труд на българските граждани". Това заяви Андрей Чорбанов. В декларацията се припомня, че цялостната политика на това правителство и бъдещите му действия се основават на подписаното коалиционно споразумение.

"В сектор "Здравеопазване" договарящите се страни се споразумяха за активна позиция за справяне с COVID кризата, базираща се на множество мерки, като само една от тях е активна кампания за стимулиране на доброволната ваксинация, основаваща се на доброволен избор. Никъде в споразумението не е написана и дума за зеления сертификат, нито дори е коментирана в здравната комисия теза за задължителното му въвеждане", заяви депутатът.

"Нещо повече, никъде в предизборните платформи на всички партии, участващи в коалиционното правителство, въпросът за въвеждането на този сертификат не бе споменаван, коментиран или обещаван", посочи Чорбанов. ИТН винаги е подкрепяла тезата, че правото на труд не може да бъде ограничавано с такива задължителни административни мерки, се посочва в декларацията.

"С изненада установихме, че новата изпълнителна власт в лицето на министър-председателя и някои министри в самото начало на сформиране на правителство изразиха явна готовност за въвеждане на задължителен зелен сертификат за упражняване на правото на труд в Министерския съвет и някои министерства като бяха призовани работодатели и администратори да направят същото. Този акт по никакъв начин не кореспондира със заложените параметри в подписаното споразумение", коментира той.

Депутатите решиха да създадат 24 постоянни комисии в Народното събрание. Това се случи след като народните представители приеха текст от новия Правилник за организацията и дейността на Народното събрание. "За" създаването на комисиите гласуваха единодушно 165 народни представители, без "против" и "въздържали се".

Парламентарните комисии обаче отново станаха повод за поредния скандал. От опозицията в лицето на ГЕРБ поискаха да разберат дали председателите на комисиите ще бъдат само от партии, които участват в коалицията. Беше поискано да се направи и редакция на текста за разпределението на комисиите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във