Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът ще гласува ратификация на договора за добросъседство между България и Македония

Договорът за добросъседство между България и Македония, който премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха на 1 август в Скопие, ще бъде внесен за ратификация в българския парламент.

От правителствената пресслужба уточниха, че чрез ратификацията страната ни ще изрази желанието си за добросъседски отношения на основата на европейските ценности.

Според властта договорът ще даде осезаеми резултати върху разширяването на транспортните връзки и комуникацията между двете държави, участие и усвояване на средства по регионални инфраструктурни и трансгранчни проекти, както и улесняване на контактите на хората от двете страни. 

Както "БАНКЕРЪ" вече писа, правителствата на България и Македония ще проведат съвместно заседание на 23 ноември в македонския град Струмица, на което ще се фокусират най-вече върху напредъка в добросъседските отношения.То е продължение на добрия диалог и партньорство между двете страни.

Провеждането му беше договорено по време на официалното посещение на министър-председателя Бойко Борисов в Скопие в началото на август, когато беше подписан Договорът за приятелство, сътрудничество и добросъседство. Към него бе подписан и Меморандум за развитието на железопътните и транспортни връзки между София и Скопие и за сътрудничество в областта на транспорта на природния газ.

Заседанието ще приключи с поднасянето на цветя пред паметника на покойния македонски президент Борис Трайковски.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във