Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът ще гласува да започне разплащането към пътните фирми

Депутатите обсъждат два проекта на решения за разплащане на дейностите по ремонт и поддръжка на пътищата. Едното е внесено от "Има такъв народ", другото - от "Продължаваме Промяната". Преди това депутатите приеха програмата си за двата пленарни дни преди великденските празници.  

Точката за средствата на пътните строители ще бъде разгледана първа. Междувременно пред сградата на парламента започва втори национален протест на пътните фирми. На последния коалиционен съвет бе постигнато съгласие по темата - 50% от парите на пътните строители (над 600 млн. лева) ще бъдат изплатени сега със санкция на Народното събрание, а станалите средства ще бъдат получени след оценка на харчовете от междуведомствена комисия с решение на парламента. Строителните фирми ще получат и пълната сума за маркировки, знаци и мантинели. Очаква се плащанията да започнат две седмици след окончателното решение на парламента, а забавените ремонти на пътища могат да започнат след великденските празници. 

От ГЕРБ-СДС и "Демократична България" поискаха възможно най-скоро да се разгледат проекторешенията им за предоставяне на военна помощ за Украйна. Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС) призова председателя на парламента Никола Минчев да свика заседание на парламентарната комисия по външна политика, която да ги обсъди. 

В програмата за тази седмица е включено първото четене на промени в Закона за данък върху добавената стойност, внесени от ДПС, и проекторешение на ГЕРБ-СДС за създаване на Временна комисия за разглеждане на всички меморандуми и писма за намерения, подписани от правителството за периода от 12.05.2021 г. до 20.04.2022 г. 

Отхвърлени бяха исканията на ГЕРБ-СДС и на ДПС за разместване на дневния ред. Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова предложи проекторешението за временната комисия за меморандумите да стане първа точка в програмата и парламентът да има повече време да обсъди проекторешенията за разплащане на дейностите по ремонт и поддръжка на пътища, но искането ѝ не бе подкрепено. Заместник-председателят на ДПС Хамид Хамид поиска законопроектът за промени в Закона за обществените поръчки да бъде преместен по-напред в дневния ред, но предложението също беше отхвърлено.

Първата точка от програмата на депутатите за утре (21 април) е второто четене на промени в Закона за предучилищното и училищното образование.

Парламентът отхвърли предложението на ГЕРБ-СДС в дневния ред да влезе проекторешението им за отмяна на великденската ваканция на парламента. По думите на Десислава Атанасова има важни за гражданите теми, които да се обсъдят. Тя даде пример с намаляването на ставките на ДДС и обсъждане на позицията за Република Северна Македония. След прегласуване предложението също беше отхвърлено.

Facebook logo
Бъдете с нас и във