Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът се разпуска, ще гласува само по закони за извънредното положение

Парламентът ще заседава само по законопроекти и актове, свързани с извънредното положение. Проектът на решение е подписан от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов, лидера на „Воля“ Веселин Марешки, депутата от „Обединени патриоти“ Юлиан Ангелов и депутата от НФСБ Борис Ячев. „За“ предложението гласуваха 115 народни представители, „против“ – 65.

По време на извънредното положение Народното събрание ще провежда пленарни заседания само по законопроекти и проекти на актове, свързани с обявеното извънредно положение. Парламентарният контрол в този период, се осъществява само с писмени отговори на въпроси и питания.

За този период извънредните пленарни заседания могат да се свикват при условията и реда на чл. 78 от Конституцията и чл. 46 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Конституцията предвижда възможност парламентът да се свиква на заседания от председателя му по негова инициатива, по искане на една пета от народните представители, по искане на президента или по искане на Министерския съвет.

Правилникът предвижда при искане по конституция председателят да насрочи заседание не по-късно от 7 дни след постъпване на искането, независимо от това дали Народното събрание е във ваканция или не.

Депутатите решиха парламентарните комисии в това време да провеждат заседания, като може да бъде ограничен достъпът до заседанията на външни лица.

Според БСП предложението противоречи на Конституцията и чрез него управляващите целят да наложат диктатура и да разглеждат само свои законодателни актове. Лидерът на левицата Корнелия Нинова обвини ГЕРБ, че ще използват "периода на абдикация на Народното събрание", за да прикрият "следите на откраднатото и ще продължат безконтролно да действат по същия начин".

"3 дни заличиха 29 години съществуване и прилагане на българската конституция. Вчера правителството предложи като компенсация за кризата на българските граждани единствено живот на кредит. Пари чрез кредит, работа чрез кредит, живот на кредит ви дадоха вчера. Днес ви дадоха свобода под карантина. Имаше и такова изказване. Утре - влиза в действие диктатурата. Това са трите дни, които променят България за месеци напред", заяви Нинова.

Депутатът Красимир Ципов от ГЕРБ попита социалистите защо тогава не продължават да провеждат партийните си събрания за избор на председател на партията, след като според тях няма никаква опасност.

Йордан Цонев от ДПС изтъкна, че основното човешко право е на живот и пред него всички останали имат второстепенно значение. По думите му парламентът не е гарантирал правото на живот на народните представители, нито на хората, с които контактуват. Според него институцията не спира да работи, а просто ще заседава, когато е нужно. 

"Вместо да се опитаме заедно да търсим работещите решения, заключваме парламента и ще се събираме, когато хрумне на председателя на ГЕРБ", каза зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин от БСП. Той обвини управляващата партия и председателя на Народното събрание в неуважение към институцията и разрушаване на нейния авторитет.

"Страшно е, хора умират. Направете си командировка до Италия, няма да ви пуснат, но добре е да гледате по телевизията. Да не слизам до вашето ниво с политикантстването. Погледнете се утре сутринта в огледалото си задайте въпроса "Ако някой от моите познати, легне в болницата и животът му е на косъм, аз вчера какви глупости говорих в Народното събрание", каза Маноил Манев от ГЕРБ.

Социалистът Антон Кунев подчерта, че спирането на работа на Народното събрание е престъпление срещу държавността, но това не е само български феномен. 

"Пред болестта и смъртта всички сме еднакви. Не го забравяйте това. Тук има един депутат, който също уважавам, неговият баща работи в Пета градска болница и всеки ден се среща с болестта. Моята сестра също е на първия фронт и е заразена с коронавирус. Да, смейте се, болестта е изключително тежка и вирулентна", заяви Лъчезар Иванов от групата на управляващото мнозинство.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки подкрепи затварянето на парламента, но и остана доволен, че колегите му са чули критиките, които е отправил миналата седмица, когато се появи в пленарната зала със защитен костюм. 

"Който заменя свобода за сигурност, накрая губи и двете, е казал Бенджамин Франклин. Българският парламент е заседавал по време на война и чума, сега обаче искате да спре", каза Явор Божанков от парламентарната група на левицата. Според него целта на демонстрацията на Марешки със защитното облекло била хората да се отвратят от парламента и да посрещнат с аплодисменти решението депутатите да спрат да заседават.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във