Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът с обновен за 150 хил. лв. сайт

Народното събрание е с обновен интернет портал. Осъвремененият портал беше представен във вторник от председателя на 45-ото Народно събрание Ива Митева и експерти от администрацията.

Настоящото обновяване на сайта е резултат на обществена поръчка на обща стойност 149 690 лева без ДДС.

Порталът съдържа над 4 млн. записа и поддържа архив повече от 20 години. Информацията се поддържа от над 50 служители. Порталът има средно 10 000 уникални посещения дневно.

Народното събрание има сайт от 1996 г. Предходното обновяване е осъществено през 2010 г., отново с европейско финансиране.

Новият изглед обаче бързо си навлече критики. Една от най-острите дойде от депутата от "Демократична България" Ивайло Мирчев. 

"Платили сме 180 000 лв. с ДДС за обновяване на сайта на парламента. Бърз преглед показва неработещи функционалности, непреведени от английски съобщения, куп дребни детайли за доизчистване. Нищо ново за IT поръчка на държавата", коментира Мирчев. 

Според него този сайт не струва нито 180 000 лв., нито 50 000 лв. 

"Недоумявам защо е нужно от всичко да се краде. Не разбирам защо като се взима толкова голяма сума поне работата не се свърши качествено? Отговорът е, че тези хора толкова могат. Да, те могат да сменят думата асфалт с "дигитализация", но това не помага на процеса, просто му слага фалшива рамка. Вчера в парламента казах на хората в ГЕРБ, че крадат от Автомагистрали ЕАД и те се обидиха. Ами да, крадете. Правите го безогледно и арогантно. Време е това да спре, а злоупотребите на тази власт най-после да стигнат до прокуратурата и съда", каза още Ивайло Мирчев.

Новият сайт работи на всички съвременни платформи, позволява и достъп на хора с увреждания. Улеснено е търсенето в портала. Прякото предаване на пленарното заседание е изнесено на стартовата страница и до него се визуализира програмата за улеснение.

Целта на информационните досиета е да може всеки български гражданин да види какъв акт на ЕС се транспонира, има ли процедура по нарушение, какво е конкретното изменение, обясни Ива Митева. Тя изрази надежда, че по този начин самият парламент ще бъде много по-отворен и по-достъпен за гражданите.

Митева посочи, че следващата цел е консолидирането на българското законодателство. По думите й, само три държави нямат такова консолидирано законодателство и България е сред тях. Според Митева, българските граждани трябва да могат да влизат на сайта на НС и да намират законите в актуално състояние към съответната дата. Тя посочи, че има идея в бъдеще по името на депутата да може да се види какъв закон е внесъл, какво предложение е направил и как е гласувал.

Facebook logo
Бъдете с нас и във