Банкеръ Weekly

Общество и политика

Парламентът с над 85% недоверие

С рекордно високо неодобрение от българите (85.5%) се оценява работата, която вършат депутатите в Народното събрание. Парламентарните групи на ГЕРБ и на Коалиция за България са с неодобрение от 78-79 процента, тази на ДПС е с 86,5 на сто, а на партия "Атака" - с 94,4 процента неодобрение.

Това показват резултатите на националното представително изследване на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) към КНСБ „Синдикален барометър – 2014”, представени от лидера на конфедерацията Пламен Димитров. В допитването са участвали 1000 души с постоянна работа на възраст от 15 до 64 години, а интервютата са извършени по домовете.

Според анкетираните липсата на ясно изразено парламентарно мнозинство, безпринципното коалиране и зависимостта на кворум в Народното събрание са основните аспекти за политическата нестабилност в страната.

"Все по-голяма част обществото вижда политическа нестабилност и желае нещо да се промени. Това показва и готовността за протест на хората от малките и средни населени места", каза лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Според проучването на синдиката трите основни проблеми в страната са безработицата, нисите доходи и бедността и именно те трябва да бъдат решени.

Главният прокурор Сотир Цацаров е личността с най-голямо одобрение сред обществото. Действията на обвинител номер едно в страната се харесват от всеки втори, но предвид публикациите, че над прокуратурата има политическо влияние, рейтингът на Цацаров започва да спада.

Около 33 % от обществото приема за ползотворни действията на Росен Плевнелиев. Този резултат е продиктуват от факта, че той не успява да се изяви като силна личност, която може да промени съществено сложните социални и политически проблеми в страната, показва проучването.

Действията на премиера Пламен Орешарски се възприемат положително от 26.6 процента от анкетираните.

 

Петър Петров

Facebook logo
Бъдете с нас и във