Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът реши да бъде създаден регистър на частните линейки

Народното събрание реши окончателно да бъде създаден регистър на частните линейки. Те няма да могат да имитират колите на спешната помощ, записаха депутатите в промените на закона за автомобилните превози.

Отхвърлено беше предложението на НФСБ само болни или ранени да бъдат превозвани при определен режим.

Сред поправките между първо и второ четене „Обединени патриоти“ искаха да въведат текст, с който само болни или ранени лица да бъдат превозвани при специален режим.

Опозицията беше категорично против и призова законопроектът да бъде отхвърлен.

„Как точно ще засегне инкриминирането на тези така наречени „копърки-линейки“. Ще приемем един ред сложен за регистрация, лицензи. Ако ти не отговаряш на една точка, ставаш ли линейка-копърка, носиш ли наказателна отговорност, конфискува ли ти се имуществото? Създаваме ли една предпоставка, за да създадем един голям хаос, защото искаме да угодим в 12 без 5 на някого днес. Защо толкова важна разпоредба не се подлага на общо обсъждане?“, попита депутатът от ДПС Халил Летифов, който е председател на транспортната комисия. 

Георги Свиленски от БСП каза, че поправките са лобистки и също поиска текстът да бъде отхвърлен. „Защото мандатът приключва, защото има поети ангажименти и защото някой трябва да довърши това, което е започнал. Призовавам ви, колеги, нека в последните дни наистина да станем на нивото на отговорността, която очакват от нас българските граждани. Не подкрепяйте този законопроект. Министерството на транспорта работи по решаването на въпроса“, каза той.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов се обиди на изказванията на опозицията и защити промените с аргумента, че те са единствено в интерес на хората.

„Естествено, че става въпрос за лобизъм, но този лобизъм е в полза на тези хора, които имат нужда от спешна помощ и чийто живот се поставя под риск, включително инвалиди, включително възрастни хора. Добре би било колегите, които говорят за лобизъм, да назоват за кои фирми става въпрос. Аз съм вносител на този законопроект и мен това изключително дълбоко ме обижда. Никой досега не си е позволил да ме обижда в лобизъм“, изтъкна той.

Окончателно в регистъра ще влизат всички частни линейки. Те ще се обозначават по определен начин, различен от този, който ползват Центровете за спешна медицинска помощ.

Депутатите приеха окончателно нова административна услуга за шофьорските книжки. Те ще могат да бъдат издавани за срок от 3 дни от подаване на заявлението.

С промените в Закона за българските лични документи ускорената услуга може да се прилага за смяна на свидетелството за управление на моторно превозно средство поради изтичане на срока или при промяна на данните на водача.

Facebook logo
Бъдете с нас и във