Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът регламентира дейността на лечебните заведения

Парламентът регламентира дейността на лечебните заведения. Това е заложено в Закона за лечебните заведения, който депутатите разгледаха на второ четене.

Лечебни заведения по смисъла на този закон са организационно обособени структури на функционален принцип, в които лекари или лекари по дентална медицина самостоятелно или с помощта на други медицински и немедицински специалисти осъществяват дейности.

Изрично са изброени диагностика, лечение и рехабилитация на болния, наблюдение на бременни жени и оказване на родилна помощ, наблюдение на хронично болни и застрашени от заболяване лица. Дейностите включват още профилактика на болести и ранно откриване на заболявания, мерки за укрепване и опазване на здравето, както и трансплантация на органи, тъкани и клетки.

Като лечебни заведения се определят организационно обособени структури, в които лекарски асистенти, медицински сестри, акушерки или рехабилитатори осъществяват самостоятелно всички или някои от следните дейности, като предоставяне на медицински и здравни грижи, осъществяване на манипулация, промоция на здравето, превенция и профилактика на болестите.

Депутатът от БСП Валентина Найденова предложи дефиниция на понятията лечебно заведение, медицински специалисти, немедицински специалист и текст, свързан с дейностите в лечебните заведения. Предложенията й обаче бяха отхвърлени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във