Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът разпредели 1,2 млрд. лева за пенсионерите и бизнеса

Финансовият министър Асен Василев

По предложение на Министерския съвет парламентът разпредели 1.2 млрд. лева излишък от тазгодишния бюджет за разходи за следващата година. Предложението бе прието единодушно със 201 гласа "за". През първата половина на 2022 г. ще бъдат изразходени 750 млн. лева за ковид добавките от 60 лева към пенсиите. За енергийни компенсации за бизнеса заради високите цени на тока и природния газ за първите три месеца на година ще бъдат похарчени 450 млн. лева.

Изплащането на допълнителната сума към пенсиите ще е за всички пенсионери, независимо от размера на получаваната пенсия. Те ще получават добавката от 60 лева, вместо сегашните 120 лв., но от 25 декември пенсиите ще бъдат увеличени средно с 12.5%. От Коледа минималната пенсия за стаж и възраст ще е 370 лева.

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев аргументира предложението на кабинета: "Ние предлагаме тези приходи да бъдат разпределени с това решение на Народното събрание и да помогнат на пенсионерите и българските предприятия в този труден момент. Добавката от 60 лева, плюс увеличението на пенсиите, която влиза в сила от 25 декември през коефициента за стаж, ще гарантира, че няма да имаме нито един пенсионер под линията на бедност."

От ГЕРБ настояха за по-голяма компенсация за бизнеса заради високата цена на тока: "Разликата между това, което реално струва електроенергията, и това, което е предвидил регулаторът, да бъде покрито на 75 процента от държавата. Във вашите планове този процент е между 30 и 37 процента и половина, което е крайно недостатъчно", каза депутатът Делян Добрев. А Румен Гечев от БСП открои сред основните причини за високата цена на тока в България наличието на спекула.

Facebook logo
Бъдете с нас и във