Банкеръ Weekly

Общество и политика

Парламентът "раздели" жертвите на комунизма и на фашизма

Валери Жаблянов

Депутатите превърнаха във фарс минутата мълчание за жертвите на комунизма в четвъртък (1 февруари). Вече втора седмица народните представители от ГЕРБ и БСП водят ожесточени спорове за историята преди и след 9 септември 1944-а във връзка с отразяването на периода на комунизъм в учебниците по история за 10 клас.

Първо депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски прочете декларация от името на парламентарната си група, с която напомни, че на 1 февруари се почитат жертвите на комунизма, тъй като на тази дата през 1945-а са изпълнени първите смъртни присъди, издадени от т. нар. Народен съд. Той окачестви периода преди 1989-а като "най-човеконенавистния режим".

Бившият седесар и син екскмет на Пловдив обвини социалистите, че са станали "духовните убийци на Вапцаров", както и в ред други грехове. "Децата ви са на Запад, тежки лимузини ви чакат отвън. Пленумът ви е натежал от милионери, но умовете ви са все на Изток - към гнездото на злото", изтъкна Гърневски, според когото "Не е грях, когато си се наслаждавал на комунизма. Грях е, когато си разбрал за престъпленията му и пак си останал верен".

След Гърневски на трибуната излезе заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев и призова да бъдат почетени и жертвите на "възродителния процес" срещу турското малцинство, извършен отново по време на комунизма. Цонев заяви, че " когато си спомняме тежки и трагични мигове от историята ни, за да не бъдат повтаряни, трябва да си спомняме в пълнота. Не е искрено да говорим за жертвите на комунистическия режим и да пропуснем един от най-тъжните и най-тежките епизоди - опита за етническо прочистване на българските мюсюлмани".

Думата взе и заместник-председателят на Народното събрание от БСП Валери Жаблянов, който пък поиска да се почетат и жертвите на фашизма, партизаните и убитите без съд и присъда.  "БСП няма как да бъде изправена на подсъдимата скамейка, защото беше партията, която води въоръжената война срещу фашизма и монархофашизма", отбеляза Жаблянов.

След като той приключи, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обяви: "Колеги, предлагам да подкрепиме с едноминутно мълчание жертвите на комунизма и жертвите на "възродителния процес". Думите й вбесиха Жаблянов, който се върна на трибуната и продължи на висок тон да настоява да бъдат почетени и жертвите на фашисткия режим. В един момент Караянчева се сети да спре микрофона му, тъй като представителят на левицата говореше без да му е дадена думата. В залата настана шум и суматоха. Откъм ГЕРБ се развикаха срещу депутата от БСП. От ляво също не мълчаха...

Цвета Караянчева обяви за втори път едноминутно мълчание за жертвите на комунистическия режим и на "възродителния процес". Откъм редиците на БСП обаче се развикаха: "И на фашизма..." В крайна сметка всички депутати успяха да запазят тишина за една минута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във