Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът ратифицира Договора за добросъседство с Македония

Народното събрание ратифицира Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. Документът беше подкрепен единодушно на първо и второ четене от народните представители. "За" на второ четене бяха 186 депутати.

Договорът, който беше подписан на 1 август 2017 г. от министър-председателите на България и Македония, е юридически обвързващ документ между двете страни, уреждащ трайно и стабилно добросъседските отношения и стремежа за развитие на сътрудничеството помежду им.

Парламентът на Македония вече ратифицира документа.

След гласуването министърът на външните работи Екатерина Захариева благодари на всички работили за договора през годините. Няма как интересите на България да са различни от това да имаме стабилна, демократична и приятелска Република Македония, отбеляза тя. Захариева отговори на притесненията на някои депутати относно договора, които, по думите й, съвпадат с тези на опозицията в Македония. Тя даде пример с общото честване на Мара Бунева, което доскоро е било немислимо. Както казаха и народни представители, очевидно вече антибългарската кампания не печели избори в Македония, което ни дава надежда, че това ще бъде трайна политика, посочи Захариева. 

С Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония се определят основните принципи, на базата на които ще се развиват двустранните отношения, а именно уважение, доверие, разбирателство, добросъседство, взаимно зачитане на интересите на двете държави и отчитане на общата история. Регламентират се формите на сътрудничество между двете държави в рамките на международни организации и форуми.

Важен момент представлява създаването на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси. Договорът създава правна основа за осъществяването на съвместни чествания на общи исторически събития и личности, насочени към укрепването на добросъседските отношения. 

Въвежда се гаранция за ненамеса във вътрешния работи на Република България и задължение за предприемането на ефикасни мерки за предотвратяване на недобронамерена пропаганда, омраза или други действия, които биха навредили на отношенията между страните. 

По време на дискусията заместник-председателят на Народното събрание Валери Жаблянов /"БСП за България"/ взе думата в лично качество и призова за спиране на фанфарите. Той определи договора като "политическо, геополитическо търгашество", а не като държавническа политика. Този договор реабилитира македонизма, той стъпва върху македонизма, защото признава съществуването на два отделни народа, на два езика, поне азбуката остава обща, коментира Жаблянов. Според него такъв договор би следвало да има, но този бил недоносче.

Юлиан Ангелов /"Обединени патриоти"/ коментира, че когато някой реши да чете договора като дявола евангелието, винаги ще намери основания да критикува. Този договор ще защити и българските интереси и българите в Македония, заяви той. В договора много ясно е написано как се доказват моменти от историята на Македония и България - на база на автентични документи, отбеляза Ангелов.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във