Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът прие законови промени заради свинската чума

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за лова и опазването на дивеча, свързани с мерките срещу разпространението на африканската чума по свинете. 

Промените, внесени от Александър Сабанов от "Обединени патриоти", предвиждат, в случай на епизоотия земеделският министър да може със заповед да ограничава или да забранява някои видове дивеч, да прилага санитарен обстрел на диви животни и да променя сроковете за ловуване на дива свиня. Заповедта ще се издава както и досега след съгласуване с министъра на околната среда и водите, по предложение на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите или на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните. Обжалването на заповедта няма да спира нейното изпълнение.

От БСП подкрепиха промените, но депутатите Филип Попов и Драгомир Стойнев отбелязаха, че управляващите са "проспали превенцията". "Бързаме този закон да влезе веднага в сила. Ние го подкрепяме, той принципно е добър - като текстове, но не е навременен", каза Попов.

"Не предприехме абсолютно никакви мерки, освен да построим една телена ограда, нито предупредихме стопаните в Северна България, нито им забранихме да отглеждат свине, нито осигурихме нужните екарисажи", заяви Стойнев.   

Facebook logo
Бъдете с нас и във