Банкеръ Daily

Въпреки съпротивата на ГЕРБ и БСП:

Парламентът прие предложенията на ИТН за секциите в чужбина

Парламентът прие предложението на "Има такъв народ" за промяна в Изборния кодекс, касаещо броя и начина на образуване на секциите в чужбина. Неочаквано ГЕРБ и БСП се обединиха срещу предложените промени от формацията на Слави Трифонов, целящи да се улесни образуването на избирателни секции зад граница. 

След прегласуване, поискано от ГЕРБ, текстът бе подкрепен от 117 народни представители. "Против" бяха осем и 107 - "въздържали се". Предложението бе прието с гласовете на депутатите от "Има такъв народ", ДПС, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън". ГЕРБ и БСП се въздържаха.

С приетите промени се връща старият механизъм за разкриване на секции в чужбина, който важеше преди 2016 година.

Предвижда се избирателните секции извън страната да се образуват, където има дипломатическо или консулско представителство, както и извън тях - при наличие на не по-малко от 40 избиратели, подали заявление.

При избори за членове на Европейския парламент от България секции се образуват само в държави-членки на Европейския съюз.

Ръководителите на дипломатическите или консулските представителства изпращат мотивирано предложение до Централната избирателна комисия не по-късно от 22 дни преди изборния ден.

Секции ще могат да се откриват и в местата, в които на проведени до пет години преди изборния ден избори, е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели. Списъкът на местата се обявява от ЦИК не по-късно от 50 дни преди изборния ден.

Отпада и ограничението за образуване на до 35 секции в страните извън Европейския съюз.

По време на дебатите отново бе изказана тезата, че измененията ще увеличат вота от Турция, което е в полза на ДПС. Темата подхвана Велизар Енчев от БСП, тъй като Ердоган щял да стане "брокер в българския парламент".

"Какво да правим с правата на българските граждани, ако не ни харесва Тръмп и Байдън? Да ги ограничаваме ли? Според вътрешната политика на определена страна ще решаваме какви са правата на българските граждани? Ако в някоя африканска страна ядат хора, как да гласуват българите? Ще им затворим секциите? Моля ви дръжте се отговорно спрямо България, а не спрямо собствените си фантасмагории. Възродителният процес свърши, ние сме член на НАТО, както и Турция", отговори Арман Бабикян от "Изправи се! Мутри вън".

Председателят на парламента Ива Митева от "Има такъв народ" изтъкна, че опитът да се ограничи гласуването в една държава "повлича всички останали" и добави, че е недопустимо да се възпрепятства правото на глас на български граждани.

Председателят на ПГ "Изптави се! Мутри вън"  Мая Манолова заяви, че със или без ограничения, в Турция гласуват малко над 60 хил. души, но лимитът от 35 секции извън Европейския съюз намалява гласовете от Великобритания и САЩ.

"Спрете доста срамния дебат, който се води в залата. Кое кара българските турци да са по-малко граждани от българите в Канада. Не са ли едни и същи български граждани? Какво е това противопоставяне?", каза Вежди Рашидов от ГЕРБ. Той обаче добави, че трябва да мислим как да подредим нашия живот, на тези, които живеем в България. "Тези, които плащат данъци на други държави, не ми се струва, че трябва да определят моя начин на живот", каза още той, уточнявайки, че законодателството предвижда да признаем, че всички са граждани на българската държава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във