Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът прие правителствения антикорупционен закон

Парламентът одобри на първо четене антикорупционния закон, изготвен от правителството. "За" гласуваха 133 депутати, против бяха 70, а 9 се въздържаха. Парламентаристите отхвърлиха предложения законопроект от БСП, който бе разгледан анблок с този на кабинета. Предложенията на правителството бяха одобрени с гласовете на ГЕРБ, Обединени патриоти и ДПС.

Според приетите текстове ще се създаде нов орган за борба с корупцията, който ще обедини няколко вече съществуващи антикорупционни звена. Става дума за Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ), Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет, съответното звено към Сметната палата и специализираното звено в ДАНС.

Ръководството и членовете на новия орган ще се избират от Народното събрание. Шефът на новата агенция, избран от парламента, ще предлага своите заместници, които също ще бъдат гласувани в пленарната зала.

По темата имаше два консултативни съвета при президента Румен Радев. Но политиците не се разбраха за антикорупционни орган, след като БСП настояваше ръководителят да се назначава от държавния глава, а звеното да има разследващи функции, каквито в момента не са предвидени.

КСНС излезе с общо решение за промени в Наказателния кодекс, които да обхванат корупционните престъпления както в публичния, така и в частния сектор. От парламентарната трибуна днес правосъдният министър Цецка Цачева обяви, че експертна група вече е разработила въпросните промени и скоро те ще бъдат обсъдени в Народното събрание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във