Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът прие повторно промените в Закона за околната среда

Депутатите преодоляха президентското вето и повторно прие промените в Закона за Опазване на околната среда, предвиждащи отпадане на втората съдебна инстанция при обжалването оценките за въздействието на околната среда (ОВОС) на големи инвестиционни проекти

Промените бяха приети със 138 гласа „за”, 78 – „против” и 2 – „въздържал се”. 

По-рано Корнелия Нинова заплаши, че ако Закона за околната среда бъде приет за втори път, го внасят в Конституционния съд – "не може заради целесъобразност да погазваме законосъобразност". 

Днес депутатите разглеждаха отново спорните промени в Закона за околната среда. В началото на август президентът Румен Радев им наложи вето. Още с приемането на промените няколко партии, както и 27 неправителствени организации, поискаха държавният глава да спре закона. Бизнесът обаче застана твърдо зад измененията.

"Конституционният съд се е произнасял по подобни казуси, но за такъв не е. Ето защо с колегите събираме подписи - юридическият спор и констутционността ще я реши този в България, който има тези правомощия. В тази зала са взимани противоконституционни решения.Стъпка по стъпка се руши държавността и взаимния контрол между властите. Това би трябвало да е големия разговор тук“, каза Нинова. 

Тя бе категорична, че парламентарната група на БСП няма да подкрепи второто гласуване на закона и ще подкрепи ветото на президента.

Промените, който се предвиждат в новия закон, е обжалването на екооценката на големи и важни инфраструктурни обекти вече да става само на една инстанция, а не както досега на две или три инстанции. 

Мотивите на вносителите от ГЕРБ бяха, че така няма да се бавят национални обекти като магистрали, жп, пътна и пристанищна инфраструктура. 

Според президента, за да изпълни конституционното си задължение за осигуряване опазването на околната среда, държавата трябва да създава не само регулации за съхраняването и възпроизводството на околната среда, но и за ефективен контрол за тяхното прилагане. Такъв контрол се осъществява от административните съдилища, чиято правозащитна функция се реализира на две инстанции. Премахването на втората инстанция намалява интензитета на защитата, необходима за гарантиране на околната среда като конституционно призната ценност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във