Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът прие оставката на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев

Парламентът прекрати правомощията на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев, който по-рано днес подаде оставка. "За" отстраняването на Георгиев гласуваха 120 народни представители, против бяха трима и трима се въздържаха. 

В кулоарите на Народното събрание той обясни, че е изчакал с оставката си, защото искал преди това да се докаже, че "чист човек", след като приключи проверката на НАП. "Анализира се всяка една стотинка, която е получена от мен и от моята съпруга като доход. За всеки един ден се прави анализ на разход - обясни Георгиев - С тази проверка доказах, че аз не съм извършил нито едно закононарушение. В крайна сметка има и морал. Не съм се вкопчил в нито една позиция. Работил съм в името на държавата. Това, което съм направил, е било в името на държавата".

Като мотив за оттеглянето си той изтъкна, че се е породило напрежение към антикорупционния орган, което било "изкуствено създадено от олигархията". "Естествено, че имаше целенасочена война. Над 3 млрд. са исковете на комисията срещу олигарсите. Това са искове за отнемане. Акумилирах толкова много врагове, които ми го върнаха чрез медиите. Това не беше атака само срещу мен, но и срещу моето семейство", допълни още Георгиев и съобщи, че ще заведе дело срещу общинската администрация заради твърдения, че отказал достъп до имота му. 

"По незнайни причини общината не е излязла с никакво решение и в един момент, в който председателя на комисията си купува жилище с кредит, стана националния проблем на тази държава", обясни още Георгиев. По думите му да започват новините на една телевизия с неговата тераса, а втора новина да е палатът на Баневи, не било нормално. "Това буди в мен едно недоумение. Аз съм убеден, че това беше целенасочена атака", посочи още бившият председател на КПКОНПИ. 

Пламен Георгиев бе една от фигурите в сагата "Апартаментгейт". Той излезе в дълъг отпуск до приключването на проверките за покупката на луксозния му имот. Все още НАП, прокуратурата и Столична община не са обявили конкретни резултати от инспекциите. Но отначало бе открито разминаване в имуществената декларация - между декларираната площ на закупения от него апартамент и тази по нотариален акт. Данъчната администрация и държавното обвинение са фокусирани и върху произхода на средствата за закупуването на тризонета в квартал "Гео Милев".

Общинските власти на свой ред проверяват дали постройките върху терасата на имота са законни. Първоначално районната администрация в "Слатина" реши, че те нямат документи и трябва да се съборят. Решението им беше отменено от бившия шеф на строителния контрол в общината арх. Влади Калинов. Заради скандала кметът Йорданка Фандъкова поиска оставката му и върна документите за нова проверка.

Засега антикорупционната комисия ще се ръководи временно от зам.-председателя Антон Славчев. При новата процедура по избор на приемник на Георгиев ще важат и промените в закона, според които не е задължително председателят на КПКОНПИ да е юрист. 

Покрай скандала с луксозните апартаменти с постовете си се разделиха още бившият ръководител на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов, ексминистърът на правосъдието Цецка Цачева, кумицата на Цветанов и доскорошен зам.-министър на спорта Ваня Колева, както и бившият зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов.

Материалът е обновен в 14.48 часа

Facebook logo
Бъдете с нас и във