Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът прие оставката на кабинета "Борисов 3"

Със 156 гласа "за" беше приета оставката на кабинета "Борисов 3". След това беше обявена 20 минути почивка. Народните представители от групата на ГЕРБ не гласуваха, въпреки че бяха в пленарна зала. Точката бе вкарана в програмата за работа на депутатите за днес със 157 гласа "за".

Спор в пленарната зала предизвика въпросът дали оставката на кабинета само се депозира пред новоизбрания парламент, или трябва и да се гласува. От ГЕРБ бяха против гласуването, изразявайки мнение, че приетата от Народното събрание оставка ще прекрати правомощията на кабинета.

Председателят на парламента Ива Митева от "Има такъв народ" обяви, че на председателски съвет е взето решението оставката на правителството да се подложи на гласуване в пленарната зала. А бившият областен управител на Пловдив Дани Каназирева от ГЕРБ попита на какво основание се внася за гласуване оставката на правителството. "Тя се внася, но не се гласува", смята Каназирева.

Митева отговори, че по конституция трябва да има гласуване, за да има констативен акт за приемането на оставката. А основният закон гласи, че сегашното правителство ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на ново. 

"Хубаво е от първия ден да спазваме Конституцията. Правомощията се прекратяват с приемане на оставката на Министерския съвет или министър-председателя", заяви депутатът от БСП Георги Свиленски. Той изтъкна отсъствието на премиера Борисов, който в четвъртък излезе в отпуска, след като новият парламент поиска да го изслуша. "Не само, че оставката трябва да бъде гласувана, а на този стол трябва да дойде този, който е подал оставка", смята социалистът.

Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!" посочи, че депутатите от ГЕРБ явно имат нужда от правни консултации.

Тома Биков от ГЕРБ отново изказа тезата, че като се приеме оставката на правителството, няма да има изпълнителна власт: "Какво ще се случи на практика? Ще спре правителството да функционира ли? Ще ви кажа начина, по който то ще спре. Направете правителство и веднага Бойко Борисов няма да бъде министър-председател. Кажете ще управлявате или няма да управлявате. Какво ще се случи, ако тази оставка бъде отхвърлена?"

"Г-н Биков, вие току-що обидихте конституцията и законите на тази страна. Оставката трябва да се гласува", каза в отговор Мика Зайкова от "Има такъв народ".

Александър Ненков от ГЕРБ изказа мнение, че целта на "анти-ГЕРБ мнозинството" е да унижи Бойко Борисов и неговата партия.

Йордан Цонев, заместник-председател на парламентарната група на ДПС посочи, че в Деня на Конституцията първата точка от дневния ред за работа на парламента е по Конституцията. Той коментира думите на Александър Ненков, че целта на точката била да "унизи" българския премиер.

"Понеже е Денят на Конституцията се чувствам задължен да кажа, че не може български премиер да се чувства унизен, като се вика в Народното събрание, когато трябва да се яви, когато трябва да даде отчет пред Народното събрание, когато трябва да подаде оставка пред Народното събрание", каза Цонев. И добави, че за всеки български премиер и за всеки български министър това би трябвало да е въпрос на чест. "Не е така за сегашния български премиер, не беше така и за голяма част от министрите, уважаеми колеги от ГЕРБ - не беше така и за вас", констатира депутатът и припомни, че според Конституцията властта произтича от народа и се делегира на Народното събрание.

"В Деня на Конституцията много ясно трябва да заявим, че властта в Република България трябва да се върне в българския парламент", каза още Цонев и коментира дългото време, в което министър-председателят не е идвал в Народното събрание: "Ние от ДПС сме си поставили тази скромна задача парламентаризмът да бъде възстановен такъв, какъвто повелява Конституцията. Конституционализмът повелява да има диалог и взаимен контрол между институциите."

Председателят на ПГ "БСП за България" Корнелия Нинова заяви, че оставката не е само формален юридически акт, а един логичен завършек на последните 11 години, не само на това правителство, но и на предишните издания на кабинета "Борисов". Това е една последователна политика, която разгради държавността, констатира Нинова и визира ниските нива на доходите, високите нива на корупцията. Лидерът на социалистите предупреди, че оставката е само "пропукване на модела". Предстои много работа, за да бъде отстранен този модел, смята тя. Соцлидерът отправи апел към народните представители в Деня на Конституцията да я приведат в действие, защото именно тя е заложила основите на демократична правова и социална България.

Арман Бабикян от "Изправи се!Мутри вън!" заяви, че тази оставка е "безвъзвратно закъсняла" и е трябвало да бъде подадена още миналата година по време на протестите.

Христо Иванов, председател на "Демократична България" също поздрави юристите с Деня на Конституцията. Той посочи, че оставката не е просто формален акт. По думите му оставката трябва да се превърне във "вододел" за това властта да се върне в институциите и Конституцията наистина да се превърне в "жив документ". Иванов допълни, че удържането на Републиката и това властта да бъде публична, а не "бащиния", е голямата национална задача пред всички.

В първото редовно заседание на 45-ото Народно събрание депутатите ще разгледат Проект на решение за създаване на временна комисия, която трябва да направи ревизия, която да установи дали има злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи и предприятия и дружества с повече от 50 на сто държавно участие през последните четири години.

В програмата за днес е включено изслушване на премиера в оставка Бойко Борисов за мерките и действията, предвидени в Националния план за възстановяване и устойчивост по Механизма за възстановяване и устойчивост. В четвъртък Борисов обяви, че планът ще бъде депозиран днес в парламента.

Народните представители ще изслушат и министъра на финансите Кирил Ананиев по повод изпълнението на Закона за държавния бюджет за 2021 г. и равнището и структурата на фискалния резерв към 31 март 2021 г., както и какви са касовите наличности в държавния бюджет и как се планира тяхното развитие до края на годината.

В дневния ред са включени и проекти за решения за избиране на постоянни комисии по правни въпроси, по бюджет и финанси и по здравеопазването.

Заседанието в старата сграда на парламента започна с поименна проверка за установяване на кворума, тъй като системата за гласуване е преместена в новата пленарна зала в бившия Партиен дом.

14 депутати положиха клетва. Те ще заемат местата на министрите в оставка, докато не бъде избрано ново правителство.

Всичките депутати са от листата на ГЕРБ - СДС: Алисе Мутрезова, Димо Георгиев, Митко Стайков, Радостин Танев, Георг Георгиев, Галя Захариева, Христина Георгиева, Зорница Михайлова, Мирослав Аспарухов, Александър Паризов, Любомира Попова, Александър Александров, Десислава Тодорова и Николай Сираков.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във