Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът прие на второ четене текстове за освобождаването на течните горива

Парламентът прие текстове от Закона за чистотата на атмосферния въздух на второ четене, свързани с освобождаването на течните горива. Приетите текстове засягат лицата, които освобождават за потребление течни горива по смисъла на Закона за акцизите и данъчните складове.

Съгласно приетите текстове в случай, че се смесват биогорива от нефтен произход, трябва да се състави за всяка партида декларация за съответствие с изискванията за качество, определени в наредбата, която придружава течните горива при пускането на пазара, разпространението, транспортирането и използването им. В случай, че не се извършва смесване при освобождаване за потребление, лицата предоставят вече съставена декларация за освободената партида.

В ефира на БНТ в сряда министърът на околната среда и водите Нено Димов съобщи, че сме в процес на оформяне на окончателния вариант на Наредбата за твърдите горива за битово отопление, който ще бъде изпратен в Брюксел. Тя въвежда ограничение на съдържанието на сяра и пепел в твърдите горива за битово отопление. По оперативната програма страната ни оперира с над 700 млн. лв. От държавния бюджет за следващите 3 години се отделят още 100 млн. лв за мерки, свързани с чистотата на въздуха.

Facebook logo
Бъдете с нас и във