Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът прие на първо четене съкратеното съдебно следствие да отпадне при тежки престъпления

Парламентът прие промени в Наказателния кодекс за съкратеното съдебно следствие на първо четене. На вниманието на депутатите бяха поставени три законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс с идентично съдържание, които бяха одобрени от пленарна зала. От парламентарната група на БСП предлагаха съкратеното съдебно следствие да не се прилага при случаите на умишлено причиняване на смърт и тежка телесна повреда. От "Обединени патриоти" предлагаха същото в отделен законопроект. Народните представители от "Воля" също внесоха законопроект, с който да ограничат обхвата на престъпленията, за които се прилага съкратено съдебно производство.

"Трите законопроекта, свързани със съкратеното съдебно следствие, са недостатъчни, за да върнем нещата на мястото им", заяви Павел Шопов от "Атака". Той припомни времето, в което наказателната репресия е била с цел "генерална превенция". Според него съкратеното съдебно производство трябва изцяло да отпадне. При прилагането на новите три закона тази привилегия просто се ограничава, т.е. промяната не е съществена.

"Хората искат бързо наказване на виновника и затова предлагаме въвеждане на диференцираната процедура по съкратеното съдебно следствие", каза народният представител  от ГЕРБ и председател на правната комисия Анна Александрова. Въпреки че тя и колегите й приемат измененията, според нея в този си вид те биха представлявали стъпка назад. "Дискусията за въвеждането на съкратеното съдебно следствие започва още 2006 г.", каза Анна Александрова и допълни, че в доклад се отбелязва, че делата продължават с години. Тя е на мнение, че евентуалното премахване на съд по бързата процедура при определени видове тежки престъпления ще доведе до забавяне на процеса и възможност деецът да остане ненаказан, а това ще засегне именно близките на жертвите.

"Приемането на предложените от ГЕРБ промени в Наказателно-процесуалния кодекс би било грешка, защото те са несъвместим със закона, който приехме единодушно преди малко", категоричен бе председателят на ПГ на БСП Крум Зарков. Според него няма как преди миг да подкрепиш отпадането на съкратеното съдебно следствие и сега да го впишеш в чл. 58-а. "Промените, които разглеждаме, засягат основно чл. 58-а от Наказателния кодекс, за който имахме възможност да изтъкнем някои теоретични проблеми, които стоят пред правната доктрина, а и пред нас като законодателен орган. Страхувам се, че предложението на вносителите с нищо не ще допринесе за решаването на тези проблеми, но ще създаде нови, този път от практически характер", посочи социалистът. Той обясни, че към момента "неособено удачната редакция" на този текст ще бъде допълнително усложнена със създаването в рамките на един и същи член на различни режими за определяне на наказанията. Съдът ще е длъжен да намалява наказанието с една трета. За престъпленията, наказвани с доживотен затвор и с доживотен затвор без право на замяна, предложените изменения до голяма степен обезсмислят съществуването на чл. 58 а, въобще, допълни Зарков.

Правосъдният министър Данаил Кирилов взе думата. Той настоя да се премахне политическото състезание и политическата страст. "Не бъркаме в сърцето на потресените хора. Съдът осъществява сложна дейност, обясни министърът.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова да не се приема предложението за промени в НК или министърът да го оттегли. "Тази тема няма алтернатива, за зверски убито и изнасилено дете единствената алтернатива е справедливост", смята червената лидера. Според нея герберите се държали политически лицемерно и проявявали морална нищета. Въпреки споровете предложението на ГЕРБ за запазване на съкратеното съдебно следствие не прието.

"Корнелия Нинова не е разбрала за какво дебатираме", отговори Кирилов на критиките от залата от страна на социалистите. "Не сме на комсомолско състезание", подчерта той и поиска сериозен дебат по темата. Виждал се ефектът от съкратения дебат, а не от съкратеното производство. Кабинетът искал да вмени още отговорност на съда с преценката за съдебно следствие.

Предлага се в заключителните разпоредби на законопроекта чрез допълнение на чл. 411а от Наказателно-процесуалния кодекс, на специализирания наказателен съд с оглед неговата компетентност да бъдат подсъдни и делата от компетентност на Европейската прокуратура, с цел осигуряване на прилагането на Регламент (ЕС) 2017/1939 на Съвета от 12 октомври 2017 година за установяване на засилено сътрудничество за създаване на Европейска прокуратура.

Със законопроекта се въвеждат изискванията на Директива (ЕС) 2017/1371 на Европейския парламент и на Съвета от 5 юли 2017 година за борбата с измамите, засягащи финансовите интереси на Съюза, по наказателноправен ред, като се предвижда наказанието за длъжностно присвояване да се налага и когато деянието е извършено от чуждо длъжностно лице.

Припомняме, че на 18 септември "БСП за България", “Обединени патриоти” и “Воля” предложиха да отпадне възможността за бърз съд при направени самопризнания, ако е извършено тежко убийство или е причинена тежка телесна повреда. От ГЕРБ настояха съкратеното производство да остане, но съдът да не бъде задължен да намали присъдата, както е сега. Освен това наказанието да може да се намалява с 1/5, а не с 1/3.Първите три законопроекта са по Наказателно-процесуалния кодекс, а законопроектът на ГЕРБ е по Наказателния кодекс.

"Трябва да избираме между провеждането на съкратеното съдебно следствие или това, което носи чувството на справедливост. Трябва да предпочетем по-високата ценност - чувството на справедливостта. Следва да се предпочете подходът, предложен в Наказателно-процесуалния кодекс", посочи главният прокурор Сотир Цацаров. Той подчерта, че подходът да не се прилага съкратеното съдебно следствие при умишлени убийства и тежки телесни повреди е радикален, но прокуратурата го подкрепя. Също така изрази съмнение, че ако вариантът, който ГЕРБ предлага, бъде приет, няма да се отчете и това, че убиецът си е признал при определяне на присъдата. Измененията в Наказателния кодекс ще поставят още един въпрос - за използването на по-благоприятния наказателен закон - той ще се окаже действащият и ще се прилага и за висящите съдебни дела. А при първия подход няма да стане дума за това, уточни обвинител №1.

Facebook logo
Бъдете с нас и във