Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за електронното управление

Парламентът прие промени в Закона за електронното управление на първо четене. Измененията са внесени от Министерски съвет. "За" законопроекта гласуваха 105, "против" - 3 и 40 се въздържаха.

Промените целят да осигурят ефективност и сигурност при предоставянето на електронни административни услуги на гражданите и организациите предвид приетите изменения и допълнения в Административнопроцесуалния кодекс.

С първата група изменения се постига гаранция, че гражданите и организациите – потребители на електронни административни услуги, ще разполагат със сигурен, надежден и проследим канал за подаване на електронни документи и заявяване на електронни административни услуги. Втората група изменения и допълнения се отнася до правомощията на председателя на Държавна агенция "Електронно управление", целящи гарантиране на изпълнението на Стратегията за развитие на електронното управление, прилагането на архитектури по области на политики и бюджетен контрол върху разходите за е-управление и информационните и комуникационни технологии .

Изграждането и развитието на електронното управление изисква съгласуваност, оперативна съвместимост и системна интеграция на споделените информационни ресурси при устойчив модел за дългосрочно управление.

Заместник-председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски определи промените като свидетелство за провала на правителството. "Няма как да отминем тихичко и лекичко , посочи още той и допълни, че 2 млрд. лв. е изхарчила българската държава за въвеждане на електронното управление. Също така посочи, че не е известно защо ресорът "Електронно управление вече не е управляван от вицепремиера Томислав Дончев, е "прехвърлен на другия вицепремиер". Според Свиленски причината е "несправяне със задачите"."Ние ставаме свидетели на отмяна на въвеждането на новите лични документи, където е заложен електронен идентификатор. Кога ще се случи това, кога ще бъде обявена поръчката", попита зам.-председателят на ПГ на БСП. Според него сега се предлага да се извадят функции от държавната агенция "Електронно управление" и тя да се прехвърли в "Информационно обслужване". Той зададе и въпроса  ще поеме ли държавата отговорност да каже нкога на практика ще има електронно управление в България и кога ще бъде преустановена корупцията в държавата, защото това е една от мерките?

Facebook logo
Бъдете с нас и във