Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът прие на първо четене намаляване на партийната субсидия на 1 лев

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за държавния бюджет, отнасящи се за партийните субсидии. С предложените изменения се намалява държавната помощ на 1 лев от 1 юли до края на настоящата 2019 година. Измененията са внесени от Министерски съвет и „за“ тях гласуваха 117 народни представители, „против“ бяха 90. Очаква се преди второто четене да бъде проведена най-сетне сериозна дискусия по темата. 

Годишната държавна субсидия за политическите партии и коалиции за 2019 г. ще се преизчисли на базата на действителните гласове, получени от съответната партия или коалиция, умножен по размер от 11 лв. за един получен действителен глас за периода от 1 януари до 30 юни 2019 г. и в размер от 1 лв. за периода от 1 юли до 31 декември 2019 г. С намаляването на партийните субсидии от 11 лв. на 1 лв. за действително получен глас ще се реализират по-малко разходи от държавния бюджет за финансиране на дейността на политическите партии и коалиции.

Бюджетната икономия за второто полугодие на 2019 г. ще възлезе на 14,6 млн. лв. За изпълнението на закона няма да бъдат необходими допълнителни бюджетни средства. Фиксирането на субсидиите в размер 1 лв. за действително получения от партията или коалицията глас в годишен размер, считано от 1 юли 2019 г., ще намали разходите по държавния бюджет и редуцираният разход на бюджета за второто полугодие ще бъде само 1 460 402 лв. 

След приемането на закона общият размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции за една година при 44-ото Народно събрание би възлязла за последните две тримесечия на 2019 г. в размер на 1 460 402 лв., гласят мотивите на законовите промени.

Депутатът Йордан Цонев от ДПС коментира, че още от 2001 е поставен въпросът, като идеята за държавна субсидия е да се намалят зависимостите на партиите от бизнеса. От тогава се започна с 1 лев на глас, припомни депутатът от ДПС. В началото е запазена възможността за допълнителни финансиране. Ефектът от публичното финансиране е много подобен, според Цонев. Забранено е финансирането от фирми. Официално тези връзки са скъсани, смята той. Според него парите, които партиите получавали от бюджета, се харчели прозрачно. У нас имало тежък данъчен механизъм за контрол на похарчените средства. Това трябваше да обясним на медиите и обществото, изтъкна депутатът. В закона било записано за какво могат да се харчат парите от субсидията. А референдумът за намаляването на субсидията бил върхът на популизма, по мнението му. В Европа финансирането е публично през бюджета, допълни Йордан Цонев.

Припомняме, че по- рано днес пред журналисти депутатът от ДПС Делян Пеевски нарече намаляването на субсидията на 1 лв. откровен, много див популизъм и като контра предложи вместо 1, тя да стане 0 лева и да се въведе американският модел на партийно финансиране. Предложението му беше подкрепено и от Йордан Цонев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във