Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът прие годишния отчет на СЕМ, в който отсъства подозрението за политически натиск в БНР

Вежди Рашидов

Парламентът прие годишния отчет на Съвета за електронни медии за 2019 година. "За" гласуваха 86 депутати, "против" - 27 и "възджрали се" - 6.

Съгласно Закона за радиото и телевизията, регулаторът представя за обсъждане и приемане от Народното събрание годишен отчет за дейността си не по-късно от 31 март на следващата година и го публикува на своята интернет страница.

В отчета се отбелязва, че един от основните акценти в дейността на СЕМ са осъществените две мащабни наблюдения, свързани с предизборните кампании за избори на членове на Европарламента на 26 май и за избори за общински съветници и кметове на 27 октомври. Традиционно са сключени споразумения с ЦИК, които определят обема и параметрите на специализирания мониторинг.

Според депутатите от групата на БСП е странно, че в доклада отсъства подозрението за политически натиск в БНР. 

Социалистът Александър Симов подчерта, че 111-ото място в класацията на "Репортери без граници" ще ни се вижда високо, тъй като скоро България ще бъде на 150-о място.

Председателят на медийната комисия в парламента Вежди Рашидов от ГЕРБ му отговори, че една неправителствена организация не може да бъде представителна извадка за свободата на словото у нас, а целта била да се "окепази" страната. Той допълни, че свободата на словото е в ръцете на медиите, а всички те били корпоративни.

"Имаме прекрасни медии, доста са свободни, освен ако не са ограничили свободата от себе си", изтъкна Рашидов. 

Народният представител от левицата Антон Кутев намекна за проблеми в частна медия, на която не назова името. "Всички подозираме защо ги уволниха тези журналисти, даже знаем", каза той.

Според  ДПС в медиите има политически пристрастия и интереси, а медийното пространство е огледално на политическия модел.

Червените депутати отправиха критики към работата на СЕМ, сред които и за избора на нови генерални директори на БНР и БНТ. От столетницата са на мнение, че новият директор на Националното радио Андон Балтаков е избран без формално да отговаря на условията за трудов стаж, а и имал фирма по време на конкурса.

ГЕРБ и ДПС предложиха да се изготви нов закон и нов модел на регулация. От Движението обаче изтъкнаха никой не трябва да си мисли, че медийният регулатор трябва да е като "Министерство на медиите".

Социалистите изразиха мнение, че по-голяма регулация ще е вредна за свободата на словото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във