Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът прекрати процедурата за избор на Комисията по досиетата

Със 165 гласа "за", трима -"против" и 13 въздържали се парламентът прекрати процедурата за избор на нов състав на комисията по досиетата. В началото на седмицата ПГ на ГЕРБ внесе проект, с който предлага да бъде отменено решението на парламента от 20 септември т.г. за процедурните правила и посочиха нуждата от широк обществен дебат по темата.

Антон Тодоров попита ГЕРБ кога са узрели за идеята да бъде отменено решението за процедурните правила за избор на нов състав на комисията. Той беше кандидат да я оглави и призна, че за това е помолил премиера, защото било "детската му мечта".

След като ГЕРБ предложиха отмяната на решението, Антон Тодоров обяви, че се отказва от номинацията за поста.

Против кандидатурата му се обявиха десетки писатели, учени, преподаватели, икономисти, журналисти, правозащитници, граждани.

До момента няма нито една подадена номинация - нито за председател, нито за членове, информира председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Необходимо е обществено обсъждане, защото от БСП искаха нейното закриване, разясни той.

БСП предложи на мястото на комисията да се създаде Институт за националната памет.

Александър Симов (БСП) коментира, че след като бламира лидера си Борисов като отхвърли оставката на Делян Добрев, сега ГЕРБ бламира свой кандидат за председател на комисията без обяснения. Започвам да се чудя ГЕРБ партия ли е или епизод от "Живите мъртви", изрази той притесненията си за състоянието на мнозинството.

В лично обяснение Антон Тодоров се обърна към БСП с думите: Умрели сте вие като мумии, погледнете се на какво приличате.

Facebook logo
Бъдете с нас и във