Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът отново ще прекроява партийното финансиране

"Обединените патриоти" подготвят законови промени за модела на финансиране на политическите партии.

Партиите да не получават средства от бизнеса и задължително да бъдат финансирани от държавата, а субсидията да има таван от 5 или 6 милиона, предвиждат идеите на НФСБ и ВМРО. 

Плановете им включват да бъде ясно разписано за какво могат да се харчат парите, получени от държавата. Например средства да се получават за агитация, заплащане на медийни участия, финансиране на местни структури.

Основният проблем са огромните суми, които получават големите партии. Някои от тях правят телевизии, други държат пари на сметки, трети подпомагат църкви и джамии, коментира Искрен Веселинов от "Обединените патриоти", цитиран от bTV.

Промени в Закона за политическите партии искат и останалите парламентарно представени политически сили.

БСП също настоява за отпадане на финансирането от бизнеса.  От една страна, партиите могат да станат заложници на частни интереси, а от друга - могат се изкушат да си искат даренията и да рекетират бизнеса, заяви социалистът Крум Зарков. 

ДПС ще настояват за намаляване на размера на държавното подпомагане, тъй като 8 лв. на глас облагодетелствали големите формации.

При дебата по бюджета за 2020 г. субсидията изненадващо скочи от 1 на 8 лв. за глас. 

Ние сме за публично финансиране. Смятаме, че така партиите имат нормален партиен живот. Да имат средства за кампании, но ако ще е под минимума за малките и средни партии, по-добре да се върви към финансиране без субсидия с дарения, посочи депутатът от ДПС Хамид Хамид.

Очаква се ГЕРБ също да се включи в обсъжданията, които ще започнат през следващата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във