Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът отново едва събра кворум

Следпразнично парламентът отново не започна работа навреме. След неуспешното начало и дадената 30-минутна почивка, от втория опит депутатите събраха необходимия кворум от 121 народни представители в зала. Кворумът се събра с регистрацията на депутатите от БСП, ДПС и Атака. От ГЕРБ влязоха в пленарната зала, след като започна работа Народното събрание.

Парламентът ще обсъди утре дали да създаде временна комисия, която да проучи дейността на ЕРП-тата, както и дружествата с концесия за добив на природни богатства и контактите им с "представители на държавата".

Искането е внесено от депутати от „Атака” и БСП, а за включването й в дневния ред на парламента днес гласуваха освен тях, и от ДПС. Депутатите от ГЕРБ бяха против.

Предложението на националистите за комисията е заради тайната среща на президента Росен Плевнелиев с шефа на EVN във Виена преди около месец, както и факта, че е летял в един самолет с директора на "Дънди прешъс метал".

Парламентът също така прекрати пълномощията на Атанас Папаризов като народен представител. Председателят на Народното събрание Михаил Миков заяви, че на 30 април е постъпило решение на Народното събрание, с което предсрочно са прекратени пълномощията на народния представител Петър Курумбашев. Той обясни, че на негово място ЦИК е решила и обявила за избран за народен представител от 24-МИР София Атанас Атанасов Папаризов от листата на Коалиция за България. „В същия ден постъпи заявление от Атанас Папаризов, в което той заявява, че няма да положи клетва като народен представител и моли пълномощията му като народен представител да бъдат прекратени”, каза Миков.

За 12.30 ч. е насрочен традиционният месечен блиц-контрол, в който на депутатски въпроси ще отговарят премиерът Пламен Орешарски и тримата му заместници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във