Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът отложи актуализацията на бюджетите на НЗОК и ДОО

Парламентът отложи актуализацията на бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на държавното обществено осигуряване за четвъртък, 26 август. Това е вписано в програмата за работа на Народното събрание, която беше одобрена в началото на днешното пленарно заседание.

Предвижда се бюджетът на НЗОК да бъде актуализиран със 134 млн. лв., от които 120 млн. лв. за здравноосигурителни плащания, 10 млн. лв. за административни дейности и 4 млн. лв. за резерв.

С промените на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. се предлага пакет от мерки, чрез които трайно се осигурява по-висок доход от пенсии както за настоящите, така и за бъдещите пенсионери. С предложените изменения се гарантира, че около 2 млн. пенсионери ще получат увеличение на дохода си от пенсия от държавното обществено осигуряване, като средното увеличение на един пенсионер е 64 лв. 

Допълнителните средства, които трябва да бъдат осигурени, налагат и промяна в държавния бюджет. Общо финансовата рамка е разчетена при 2 милиарда лева допълнителни приходи, 400 милиона от които от Плана за възстановяване и устойчивост и 1,8 млрд. лв. нови допълнителни разходи.

От програмата отпадна също проекторешението за приемане на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за управител на БНБ и процедурата за избор от Народното събрание. „За“ отпадане на точката бяха 121 депутати, 61 гласуваха „против“, а 23 се въздържаха.

В програмата за днес е предвидено изслушване на министъра на околната среда и водите Асен Личев и на министъра на транспорта Георги Тодоров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във