Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът открива процедура за избор на омбудсман

Народното събрание открива процедура за избор на омбудсман, тъй като мандатът на сегашния изтича на 20 октомври 2020 година. След предсрочното оттегляне на Мая Манолова през септември миналата година заради кандидатирането й за кмет на София на местните избори, длъжността беше поета от заместинчката й Диана Ковачева. Тя де факто довършава 5-годишния мандат на Манолова.

Съгласно закона, в случаите на предсрочно прекратяване пълномощията на омбудсмана, заместникът ѝ встъпва в неговата длъжност до избирането на нов обществен посредник.

На 2 септември Манолова оповести намерението си да се включи в състезанието за столичен кмет. На 4 септември председателят на парламента уведоми в пленарната зала депутатите за оставката на Манолова (по закон освобождаването на омбудсмана по негово желание става автоматично, а не с решение на Народното събрание), а на 5 септември заместник-омбудсманът Диана Ковачева (правосъден министър в периода 2011-2013 г.) положи клетва като наследник на Мая Манолова.

Да припомним каква е процедурата за избиране на омбудсман от парламента по закон:

- Предложение за избор на омбудсман могат да правят народните представители, парламентарните групи и юридически лица с нестопанска цел в обществена полза;

- Народното събрание избира омбудсман с явно гласуване. Избран е кандидатът, получил мнозинство повече от половината от гласувалите народни представители;

- В случай, че при първото гласуване никой от кандидатите не е получил необходимото мнозинство, произвежда се второ гласуване, в което участват двамата кандидати, получили най-много гласове. Избран е кандидатът, получил повече от половината от гласовете на гласувалите народни представители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във