Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът откри процедура за избор на нов управител на Здравната каса

Д-р Дечо Дечев

Парламентът откри процедура за избор на нов управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). За последните три години Касата смени трима управители, като нито един от тях не изкара целия мандат.

Депутатите имат пет дни, за да внесат номинации за нов управител на НЗОК. 

Допуснатите кандидати ще бъдат изслушани в комисията по здравеопазване в Народното събрание на открито заседание, където ще изложат вижданията си за развитие на дейността на Националната здравноосигурителна каса, а реалният избор ще е в пленарната зала, предаде БНР.

На фона на натрупаните проблеми новината за стартиралата процедура не е свързана с високи очаквания, особено от опозицията. Причините – симптоматичното състояние с честите смени на управители на Здравната каса. Предстои избор на 19-ия, като нито един от предшествениците му не е довършил мандата си. За последните три години управляваха д-р Глинка Комитов, проф. Камен Плочев и д-р Дечо Дечев, който обяви, че остава на поста до 12-и март, с което затваря мандата.

Според заместник-председателя на Народното събрание и член на здравната комисия д-р Нигяр Джафер това, което се случва с управлението на Здравната каса, е ясна симптоматика и е свързано с липсата на реформи и грешно функциониращ модел в здравеопазването.

Д-р Георги Михайлов от БСП, член на здравната комисия в парламента, също обърна внимание на честата смяна на управители на Касата, която, по думите му, е огледало на състоянието в здравеопазването. От опозицията са категорични, че кризата в управлението на Касата е знак, че не личностите са важни.

Предложенията на кандидатури за управител на НЗОК ще могат да се правят от парламентарните групи. Претендентите ще бъдат проверявани за принадлежност към бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

 Д-р Калин Поповски, член на здравната комисия и депутат от  „Обединени патриоти“,  уточни, че като по-малък коалиционен партньор в управлението са се разбрали ГЕРБ да предложат нов управител, а патриотите да предложат подуправител. Той не се съгласи с мненията, че шефът на Здравната каса няма особена тежест и защити политиките в областта на здравеопазването. Народният представител призна, че е бил убеждаван да бъде кандидат за управител на Касата, но е отказал и допусна, че ако ГЕРБ не излъчат подходящ човек извън парламента, хипотетично е възможно да посочат и някой от редиците на парламентарната им група. Според Поповски желаещи се намират все  по-трудно, а причините откри в опитите за оказване на икономически и политически натиск.

Facebook logo
Бъдете с нас и във