Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПАРЛАМЕНТЪТ ОТКАЗА ДА ПРИЕМЕ ЕКСТРЕНО ДОКУМЕНТ ЗА ЗАЕМ ОТ СВЕТОВНАТА БАНКА

Депутатите не дадоха съгласие Министерският съвет да сключи договор със Световната банка за отпускане на заем от 80 млн. щ. долара в подкрепа на реформата в социалната сфера (SPAL). Причината за отказа бе формална - бяха изминали 24 часа от приемането на документа в Бюджетната комисия.


Депутатите получиха проекта за решение на самото заседание на Бюджетната комисия в четвъртък. Възникна прецедент - народните представители трябваше да го приемат набързо на първо и второ четене и след това да го внесат за за гласуване в пленарната зала. Затова членовете на парламентарната комисия не приеха да гласуват текста, без да го познават. Председателят на Бюджетната комисия Йордан Цонев обаче настоя за обсъждане с мотива, че министърът на труда и социалната политика Иван Нейков заминавал в петък следобед в чужбина и парламентът трябва да му даде правомощия да води преговори със Световната банка за сключване на заема.


Повечето от народните представители основателно поискаха от вносителите на проекта да им представят пълна справка за всички досегашни заеми, както и за кредитите, по които в момента се преговаря. Искането си те аргументираха с факта, че вече са дали съгласието си за много заеми, без да имат представа за общите задължения на България.


Въпреки всички аргументи против, Бюджетната комисия одобри с гласовете на мнозинството документа и го внесе за разглеждане в залата още в петък като извънредна точка в дневния ред на редовното заседание на парламента. Депутатите обаче се съобразиха с правилника на парламента, който изисква да са минали 24 часа от одобрението на проекта в Бюджетната комисия, за да се гласува в залата, и отхвърлиха предложението. Най-вероятно документът ще бъде обсъден и гласуван в сряда, когато е следващото редовно заседание на Народното събрание.


Целта на заема е да се облекчат негативните последствия от прехода към пазарна икономика за бедните и уязвимите групи от населението и да подкрепи изграждането на ефективна и устойчива система за подкрепа на доходите и облекчаване на бедността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във