Банкеръ Daily

Общество и политика

Парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за държавната собственост

Народното събрание отхвърли поредно президентско вето. Този път управляващото мнозинство се противопостави на ветото на Румен Радев  върху Закона за държавната собственост. Поправките в норматива бяха приети повторно със 143 гласа "за".

Промените в Закона за държавната собственост бяха одобрени за пръв път на 15 май. Вносителите твърдят, че тяхната основна цел е да се подобри и ускори процесът по изграждане на значими национални обекти, както и да се насърчават инвестициите в индустриалния сектор. С измененията се предвижда собствениците на земеделски имоти над 50 дка да бъдат по-добре компенсирани при принудително отчуждаване.

Държавният глава наложи вето на текстовете на 27 май с мотива, че не е постигнат баланс между обществения интерес и защитеното от Конституцията право на собственост. Радев не бе съгласен с новия режим за обезщетения на собственици на земеделски земи и горски територии. Според президента се създава сериозен риск да бъде забавен процесът по изграждане на значими национални обекти, въпреки че от управляващото мнозинство са на противоположно мнение.. 

По време на дебатите в парламента в сряда (29 май) председателят на правната комисия Анна Александрова (ГЕРБ) посочи, че предложената промяна не е предпоставка за възникване на порочна практика. От ГЕРБ не споделят мотивите на президента и за определянето на паричната гаранция. Александрова заяви, че с приетата промяна по отношение размера на паричната гаранция се постига сигурност и предвидимост и че тя няма да е в символичен размер. Също така по този начин се улеснява работата на съда при определяне на гаранцията. От партията на Борисов не поддържат и тезата на президента, че се създава неравнопоставеност между дребните и едрите собственици на земеделски и горски и територии

Както "Банкеръ" писа по-рано, "БСП за България" не участва в дебатите по ветото. Групата на левицата планира да се завърне към работата си парламента в четвъртък.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във